Sälj in dig själv för drömjobbet

Hur ska du göra för att få drömjobbet? Som säljare är konkurrensen på arbetsmarknaden stenhård och många slåss om drömjobbet. Men det finns några vinnande recept. Ofta finns det en liknelse med att söka jobb och en säljprocess. Inhouse Mikael Lindkvist ger dig nycklarna.

Det finns en gemensam röd tråd för de som lyckas landa drömjobbet. Att tydligt koppla ihop hela ansökningsprocessen till den tjänst du söker. Från det personliga brevet, genom CV:t  till den efterföljande arbetsintervjun. De som lyckas visa att han/hon är bäst lämpad för tjänsten genom att koppla ihop sina kunskaper, erfarenheter och meriter mot den tjänst de söker, är den som oftast får jobbet.

Tydlig koppling till rollen gör ett bra personligt brev

I det personliga brevet har du chans att spegla hur du är som person och motivera varför du passar för rollen. Det många missar är att beskriva vilka tidigare mål de har uppnått inom försäljning. Här har du verkligen en chans att visa på tidigare försäljningsmål och hur de gör att du klarar av tjänsten. En annan sak är utmärkelser. Skriv inte bara att du är ”driven och engagerad”. Skriv istället att du är driven och engagerad vilket exempelvis har lett till utmärkelsen ”Månadens säljare”. Styrk dina påståenden med bevis, på samma sätt som hur du argumenterar mot kund.

I en jobbannons finns det en massa kvalifikationer du måste uppfylla. Bryt ner dessa och svara upp med fakta på att just du har de kunskaperna. På samma sätt som du visar din produkt eller tjänst för kunden, ska du göra samma process i ditt personliga brev. Varför är du som säljare den bästa lösningen för företaget?

Det viktigaste dokumentet är ditt CV

När du skriver ditt CV ska du gå in med samma mindset som när du förbereder dig inför ett säljmöte. I ett säljmöte lyfter du dina och företagets styrkor och hur de kan hjälpa kundens affärer. Samma sak gäller i ett CV. Lyft vad du kan göra för företaget under dina olika arbetslivserfarenheter. Här ska du koppla ihop dina tidigare anställningar med budget du har jobbat med. Nådde du budget varje månad? Hur mycket möten respektive avslut hade du i veckan? Ju mer konkret information du kan ge till mig som rekryteringskonsult desto bättre.

Det är bra att ha en sammanfattning i början av ditt CV. Vad har dina tidigare anställningar gjort så att du är rätt personen för jobbet? Hur har du utvecklats genom dina säljtjänster och vad har det lett till? Vart befinner du dig idag som gör att jobbet passar dig perfekt?

Avslutningsvis så är ditt CV det viktigaste dokumentet. Vi märker tidigt om du inte har lagt tillräckligt kraft på ditt CV. Oftast visar det sig i enkla stavfel och särskrivningar. Vi ser förvånansvärt många CV:n som innehåller stavfel. Redan där ligger du som sökande på minus. Se till att korrekturläsa allt du skriver. Låt minst två utomstående personer läsa ditt CV innan du skickar iväg det.

Sorterat under Nyheter

Nyheter

Liknande artiklar