Säljare på nytt jobb? Skapa förutsättningar för att lyckas

Första dagen på nytt jobb. Förväntningarna är höga och du är fylld av entusiasm. Men det gäller att det finns ordentliga förutsättningar för att du ska få en bra start, något du ska diskutera med din arbetsgivare redan innan du skriver på kontraktet.

Som säljare på nytt jobb, oavsett typ av tjänst, är det viktigt att lära känna dina nya kunder. Har du fått en kundportfölj att jobba mot ska majoriteten av din första tid ägnas åt att sätta dig in i kundernas verksamhet. Hur ser deras köpprocess ut? Vilka personer har din företrädare träffat och hur har kommunikationen sett ut? Identifiera och boka så snabbt som möjligt ett fysiskt möte för att skapa kontakt. Nöj dig inte med ett telefonsamtal. Det är både oprofessionellt och opersonligt.

Tyvärr finns det alldeles för få företag som sköter kundhistoriken på ett bra och pedagogiskt sätt. Är det så på din arbetsplats? Ta tillfället i akt och visa din initiativförmåga och skapa rutiner för hur det ska skötas i framtiden. Ingen chef säger nej till det.

Ett introduktionsprogram är A&O

Men det viktigaste för att kunna sätta dig in i dina nya arbetsuppgifter, lära känna medarbetarna, företagskulturen och få en klar bild av vad ni tillsammans ska göra för att nå målen, är introduktionen.

Hos större företag är ett ordentligt introduktionsprogram inget ovanligt, där är det mer av en självklarhet. Hos mellanstora företag råder det fortsatt stor brist på en bra introduktion där du som säljare, redan innan du tagit dina första steg i lokalen, ska få bra förutsättningar för att enkelt sätta dig in i arbetet.

Samarbete utanför ditt affärsområde

Många företag jobbar med cross-sale. Det vill säga att olika säljare jobbar med en och samma kund. Kanske har din nya arbetsgivare olika affärsområden? En kund som köper en tjänst av din kollega kanske också skulle vara intresserad av tjänster som du representerar? Då är det högaktuellt med ett möte för att gå igenom kunderna och hur ni tillsammans kan jobba strategiskt och målinriktat.

Har ni inte kommit överens om ett introduktionsprogram när du skriver under anställningsavtalet kan det vara för sent när du väl är på plats. Finns det inget schema när du börjar, skapa ett själv. Identifiera nyckelpersoner och boka möten. Bjud ut dem på lunch eller fika utanför kontorets dörrar. En avslappnad miljö gör det lättare att lära känna personen på bästa sätt. Det visar dessutom att du är initiativrik och att du vill skapa en grund för framgång hos din nya arbetsgivare.

3 tips för succé på nya jobbet

Gör en plan för din första tid

1. Lär känna kunderna. Läs på om kundernas verksamhet. Boka så snabbt som möjligt in ett fysiskt möte. Om det inte finns några rutiner för att sköta kundhistoriken – skapa nya.

2. Lär känna medarbetarna. Identifiera nyckelpersoner. Bjud på lunch i avslappnad miljö.

3. Lär känna företaget. Boka in möten även med personer du inte kommer att jobba med. Det ger dig en mångsidig bild av företagskulturen.

Thomas Nyström, affärsområdesansvarig på Inhouse Försäljning, bloggar på Säljarnas kring tips och karriärutveckling för säljare.

Sorterat under NyheterTaggar: , ,

Nyheter

Liknande artiklar