Vad är fusk?

Just nu talas det en hel del om fusket på arbetsplatser. I tidningen Chef tar de upp ämnet i den här artikeln.

Vi på Inhouse diskuterar ofta detta och hur det ter sig ute i arbetslivet. Både internt och löpande med våra kunder. Precis som vi diskuterar frågor om effektivt urval, motivation och engagemang och kompetensutveckling för att bara nämna några saker.

Vad som är fusk på en arbetsplats är inte nödvändigtvis fusk på en annan vilket gör det ännu svårare att döma. Hur säkerställer vi att våra konsulter inte fuskar? Och hur genomskådar man fusk i ansökningar? Vi vet att det förkommer avvikelser i cirka 20% av alla ansökningshandlingar. En avvikelse kan vara bagatellartad eller av mer allvarligt slag. Det en självklarhet att reda ut och sålla bort detta så tidigt som möjligt i processen.

När det kommer till fusk på arbetsplatser så handlar det i de flesta fall om bristande tydlighet mellan ledare och medarbetare. Dialogen mellan ledare och medarbetare är det viktigaste verktyget för att undvika dessa situationer, täta strukturerade samtal är en väg dit. Och en öppen dialog mellan ledare och medarbetare. Alltför sällan ingår frågan om medarbetarens och ledarens beteende i kontinuerliga samtal. Detta trots att alla fakta talar för att detta är en mycket viktig komponent i vägen mot bra arbetsplatser.

När det kommer till fusk i ansökningar finns det flera sätt att hitta ’felen’. Även här är det ofta en fråga om bedömning om vad som anses som fusk. Vad du anser som fusk kanske är självklart för någon annan. Ett ämne som helt klart inte går att behandla i svart och vitt det är klart iaf.

De vanligaste CV-fusken vi på Inhouse möter:
–    Överdrifter av bedrifter och utmärkelser
–    Arbetstid och längd på tjänst
–    Överdrift av kurser och studier
–    Språkkunskaper

Nyheter

Liknande artiklar