Inhouse / Artiklar / 5 tips på hur du hanterar kollegans avgång
imagebilder_2019-08-28_1126x550-1

5 tips på hur du hanterar kollegans avgång

Eftersom du tillbringar mycket av din tid på jobbet är det bara naturligt att du kommer vissa kollegor nära, men ibland förändras saker och ting på arbetsplatsen och kollegor avslutar sina anställningar för att påbörja nya spännande äventyr.

När en medarbetare slutar så väcker det ofta tankar och känslor hos dig som är kvar och för att hantera detta på bästa sätt följer här 5 tips.

1. Skapa andra vänskapsrelationer
Ett bra sätt att hantera en medarbetares avgång är att börja skapa andra vänskapsrelationer på arbetsplatsen. Dina tidigare nära band med den kollega som slutat kan ha faktiskt varit det som hållit dig tillbaka från att lära känna andra på din avdelning eller affärsområde. Genom att börja lära känna dina andra medarbetare behöver den tråkiga förändringen på arbetsplatsen inte få så stark efterföljd.

2. Se över ditt jobb
Är du ledsen för att en favoritkollega sagt upp sig eller är du bitter för att du inte lämnade företaget först? När en nära medarbetare har för avsikt att sluta, passa på att utvärdera ditt jobb också. Tänk på de positiva saker som kvarstår på arbetsplatsen även efter att vännen är borta. Om vänskapen var den enda länken som bundit dig till arbetsplatsen, kan det kanske även vara dags för dig att gå vidare?

3. Nya tag på jobbet
Anställda som umgås mycket är ibland mindre produktiva, till exempel om man skvallrar mycket under arbetstid istället för att hålla fokus på arbetsprojekten. Om din arbetsprestation har halkat kan bortfallet av en kollega och vän vara den perfekta chansen för nya hårda tag på jobbet. Det kanske till och med är så att din kollegas avgång lämnar en dörr öppen för dig att klättra eller ta dig an nya arbetsuppgifter?

 

4. Omforma relationen
Efter att ha umgåtts med din vän i nästan åtta timmar varje arbetsdag, kan du självklart bli lite förvirrad när de lämnar företaget. Du kan också börja undra hur er vänskap kommer att fortsätta efter en sådan drastisk förändring. Även om ni förmodligen inte kommer att kommunicera lika mycket efter jobbbytet, behöver det inte vara slutet på er vänskap. Se det snarare som en möjlighet att omforma relationen genom att hitta sätt att umgås utanför arbetsmiljön.

5. Lämna med flaggan i topp
Viktigt är att ge din vän samma glada bemötande när de slutar som de fick när de började på företaget. Var glad för din medarbetare. Vi är alla olika, utvecklas olika och vi gör det i olika takt. Har de nått insikten att företaget inte längre kan erbjuda dem den utveckling de behöver och kräver, måste du respektera beslutet då du själv med all säkerhet kommer att befinna dig i samma situation någon gång i framtiden.

Avslutningsvis så är det viktigt att bilda professionella relationer på arbetsplatsen, men du får inte låta dessa relationer styra eller diktera dina jobbutsikter. I stället för att få panik över att vara kvar när en medarbetare ska sluta, se det som en möjlighet att förändra din arbetssituation.