Hur man ”uppgraderar” sitt nuvarande jobb

I en perfekt värld, när du blir uttråkad med ditt nuvarande jobb så ansöker du efter andra möjligheter, går på några jobbintervjuer och väljer sedan det bästa jobbet. Tyvärr så fungerar det sällan så. Ekonomiska hinder, brist på sysselsättning och kompetens samt utbildning innebär ofta att det enda valet blir att stanna på din nuvarande anställning. Men om du inte kan byta jobb, är det näst bästa valet att ”uppgradera det”, ungefär som du gör med datorn eller mobilen.

Be om en löneförhöjning

Det finns inte många saker som kan nytända ett jobb som en välförtjänt löneförhöjning. Är du medlem i t ex Unionen och jobbar inom bemanningsbranschen, kan du gå in på denna sida och läsa på inför din löneförhandling. Du fyller på med argument som överenskommelser från ditt senaste utvecklings– och lönesamtal, ökade arbetsuppgifter, befordran och ökat ansvar. Har du bidragit till högre intäkter och minskade kostnader för företaget tar du även upp detta på lönesamtalet.

Arbeta för en befordran

Undersök och be om att få utvecklas om och där det finns karriärmöjligheter, men titta även på om du själv kan skapa dessa karriärmöjligheter. Att öppna upp sinnet och utveckla kunskap och färdigheter kommer att förhindra att du blir uttråkad samt öka känslan att du bidrar i ditt jobb. Har du möjlighet att bli uthyrd till en kund och jobba som konsult så är det också ett sätt att utvecklas.

Be om mer arbete

Om du blir uttråkad och anser att du inte är tillräckligt sysselsatt, fråga din chef om det finns något annat som du också kan göra. Är du t ex IT-chef men har outforskad talang för sociala medier, bloggskrivande, mediehantering mm,  be att få detta som ansvarsområde innan tristessen och bitterheten sätter in då det är svårare att hitta motivation och ta sig an nya uppgifter när du har varit uttråkad och tappat just motivationen.

Byt till en annan avdelning, grupp eller affärsområde

Undersök om företaget kan flytta över dig, eller göra dig delaktig i en annan avdelning eller grupp? Det kan ofta vara tillräckligt för att uppleva som att man börjar på ett nytt jobb, men utan allt krångel med jobbansökningar och intervjuer.

Utbildning och utveckling

Utbildning kan vara ett bra sätt att få ut mer av arbetet och utveckla dig själv och din kompetens. Är du t ex en IT-chef som nyligen upptäckt ett outforskat intresse för marknadsföring och då kanske specifikt inom sociala medier, be att få gå en utbildning eller kurs på t ex Berghs för att utveckla detta och släppa loss ny kraft.  Är du webbkunnig och har vänner som behöver hjälp med en hemsida för sitt nystartade företag, kan även detta vara ett sätta att öka kompetensen men även ett sätt att handskas med frustrationen på din arbetsplats genom att göra något kreativt.

Ändra resväg till arbetet

Bryt vanan och ta en annan väg till jobbet genom att ta bussen, tåget och även promenera eller cykla om det finns möjlighet. Bara det, kan vara tillräckligt för att det ska kännas annorlunda när du kommer till arbetsplatsen. Det kan t o m hända att du träffar någon som du annars inte hade gjort, en person som kan vara en del eller början på något nytt och spännande, både på nuvarande jobb eller nästa. Du kanske t o m träffar en fd kollega som nu jobbar i en annan bransch och behöver hjälp till sin verksamhet.

Krydda till dina lunchraster

Om du äter samma oattraktiva mat varje dag kan även enkla förändringar leda till att höja kvalitén på dagen. Skapa och laga ihop dina egna rätter,  eller byt bröd till t ex bovetebröd och även pålägget på dina smörgåsar. Om du är en kaffedrickare, prova olika tesorter istället, som grönt te eller örtte, det innehåller antioxidanter och förebygger många sjukdomar som cancer. Hitta en ny restaurang eller café att äta på, t ex ett ekologiskt veganställe, om funderar på att minska på köttätandet samt vara mer miljövänlig. Om du brukar ta ensamma lunchraster, följ med eller bjud några kollegor att följa med, eller boka in en lunchdejt med en vän. Även här finns möjligheter till att träffa nya människor som kan sätta nya bollar i rörelse.

Lär dig något nytt på ställtiden

Om du har för mycket ställtid på arbetet kan detta bidra till att göra jobbet tråkigt och din hjärna ostimulerad, utnyttja då den tiden och lär dig något nytt. Anmäl dig till en online-kurs, titta på informativa videon på t ex YouTube eller kanske ladda ner ett program som intresserar dig och sakta men säkert bli duktig på det.

Ändra din miljö, kläder, accessoarer

Lägg några personliga saker på skrivbordet, som nya foton, bilder eller kanske blommor. Du kanske kan byta skrivbord med en kollega eller din klädstil eller kanske skaffa en ny klocka samt parfym, t ex CK One.

Skapa egna utmaningar

Om du inte kan förändra jobbet och dina arbetsuppgifter, ändra på dina förutsättningar och hur du utför ditt arbete. Skapa dina egna utmaningar,  på egen hand eller med en karriärutvecklare, genom att först identifiera anledningen till att påbörja en förändring. När du väl har upptäckt dina behov, önskemål och resurser skapar ni tillsammans en plan som är realistisk och praktisk för just dig. Du kommer att arbeta både självständigt och tillsammans med din personliga rådgivare. Genom individuell coaching kan vi möta ditt unika behov gällande nästa steg i karriären.

Leta efter det positiva

Gör en lista på allt som är bra med jobbet och uppdatera den varje gång något bra händer. Du kanske ändå vill byta jobb, men om det inte är möjligt just nu, visa tacksamhet för din nuvarande anställning och fokusera på det positiva. Att koncentrera sig på det positiva kommer att bidra till att du känner dig mer nöjd med jobbet. Men om du ständigt fokuserar på vad du inte vill ha, kommer du bara att göra dig själv mer negativ och bitter vilket kan påverka saker som inte har någon med jobbet att göra, t ex din hälsa.

Nyheter

Liknande artiklar