Hur säger man nej till sin chef?

Att arbeta för sin chef handlar större delen av tiden om att ta, följa och utföra instruktioner. Ibland kan vi bli ombedda att göra saker som vi inte är så förtjusta i, men eftersom det är en del av jobbet så biter vi ihop och kör vidare. Men sen så kommer det tillfällen då vi blir ombedda att göra något som vi bara inte kan utföra och detta kan skapa ett stort problem mellan dig och chefen. Ska vi bara acceptera det och gå vidare med växande bitterhet för chefen och jobbet, eller står vi fast och säger ”Nej, jag tänker inte göra det här”!? Mycket kommer att bero på vilken typ av chef vi har. Men om vi väljer att gå vidare och säger nej till vår chef, så finns det olika sätt att se till att vår vägran eller önskemål accepteras utan större dramatik.

Tydlighet

Först och främst, skapa en tydlig och kortfattad motivering till varför du säger nej. Handlar det om ekonomi – ange fakta, siffror och skäl på ett tydligt sätt och förbered dig i god tid. Erbjud en alternativ lösning som skulle accepteras av alla inblandade för att öka chansen till att din förfrågan eller krav kommer att beviljas.

Rätt tillfälle

Välj en tid när du vet att din chef är mer mottaglig att lyssna på dig och öppen för diskussion. Om du vet att din chef har barn och därmed har stressiga morgnar, hoppa då inte på honom eller henne direkt på morgonen innan de har hunnit varva ner och ta en kopp kaffe. Se också till att du talar med chefen vid en tidpunkt då du har hans eller hennes fulla uppmärksamhet. Det kan upplevas skrämmande att boka ett privat möte med din chef, men under ett sådant möte ökar möjligheten att komma överens avsevärt; mer än om du försöker fånga dem när de passerar i korridoren, vilket bara leder till besvikelse.

Var professionell

Skulle svaret efter alla dina ansträngningar fortfarande bli nej, förbli professionell. Bara för att du inte fick igenom dina krav – agerar du olämpligt – kommer det bara att äventyra framtida chanser att lyckas med något liknande om tillfället visar sig igen, med minskat förtroende hos arbetsgivaren som resultat. Du kanske väljer att inte bry dig så mycket om det då, men du kan ångra det vid ett senare tillfälle när du söker en befordran.

Tecken på att du behöver byta jobb

Om du verkligen är missnöjd med utgången, kan detta vara den motivation du behöver för att byta jobb. Det kan vara den spark som du behöver för att söka efter nya äventyr, eller spännande karriärförändring. I grund och botten, om du blir ombedd att göra saker i ditt jobb som du känner starkt att du inte bör göra, är det dags att utvärdera om ditt jobb är verkligen lämpat för dig.

Om du trots allt lyckas med att övertyga din chef, och ditt ”Nej”accepteras, löneförhöjningen går igenom eller om du får det efterlängtade förtroendet för Marknadschefs-positionen, skryt då inte. Att visa upp dig eller agera som om en ”besserwisser”, är opassande, och kommer sannolikt göra dem besvikna och arga. De har tagit in och accepterat ditt önskemål och då är det bäst att visa uppskattning på ett lämpligt sätt och vara tacksam.

Om du inte tycker om något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd.
– Maya Angelou

Nyheter

Liknande artiklar