Inhouse / Nätverkstips – Håll kontakten med gamla kollegor
EK_gruppbild_web

Nätverkstips – Håll kontakten med gamla kollegor

Vad innebär och betyder ”håll kontakten”? Det är lätt att känna sig lite obekväm när man slutar på ett företag och säger farväl, men inte när man ger tomma löften.

Att hålla kontakten med gamla kollegor behöver faktiskt inte vara så konstigt. Här är några tips på hur du kan lyckas med att hålla bra relationer med de människor du brukade arbeta med, utan att framstå som en galen förföljare, eller någon som bara använder sina före detta arbetskamrater för att klättra upp.

Varför bry sig att hålla kontakten?

Om du letar efter ett nytt jobb, eller funderar på att utvecklas, kan ett nätverk av kontakter vara hjälpsamt. Många jobb tillsätts från mun till mun och gissa vem som känner till dina tidigare anställningar, intressen och har samma branschkunskap som du? Just det – dina gamla kollegor.

Så varför skulle du inte vilja kolla läget med dem då och då för att se om de har hört talas om några lediga platser eller annat av intresse? Du kan ju också behöva en referens någon gång, eller rekommendation på LinkedIn. Det skadar inte att fråga någon som du har en bra professionell relation med än någon som du inte har visat det minsta lilla intresse för sedan du lämnade ditt förra jobb.

Vara personen man vill nätverka med

Att nätverka för professionella ändamål skiljer sig mycket från vänskap. Du måste göra vissa val och bestämma vad du vill få ut av det hela och hur mycket hjälp du vill ha från vissa människor på vägen.

När du bildar vänskap kan det vara bra att vara lite lättsam – men med nätverk måste du vara mer bestämd, lära hur man närmar sig människor, ställa frågor och göra förfrågningar.

Utforska din bransch och arbeta med dina egna intressen för att utvecklas till den typ av person som människor naturligt söker sig till. Bli kunnig på ditt område, dela med dig av allt du lär dig och upplev hur folk börjar komma till dig för råd.

Sociala nätverk

Skapa sociala nätverkskonton på de viktigaste platserna som LinkedIn och Facebook. Bilder och videon från utekvällar och semestrar kan läggas på ett konto som Facebook, och är bäst lämpat för det. Din yrkesprofil kan du lägga på LinkedIn och den hålls bäst fri från privata saker.

Genom att dela på yrke och privatliv kan du känna dig bekväm med att lägga till alla dessa gamla kollegor som du minns från dina tidigare arbetsplatser och förhoppningsvis få några av dem att delta i dina inlägg och projekt.

Dela dina livshändelser

Om du har flyttat, gift dig eller har gjort något annat stort i livet, skicka över ett mejl eller brev med dina nya kontaktuppgifter eller spännande nyheter. Om det har gått ett tag sedan ni senast var i kontakt är det ett bra sätt att bryta isen.

Om du inte har gjort något spännande nyligen, skicka en inbjudan till ett branschevenemang eller önska dem grattis på födelsedagen.

Skicka ett kort

Det finns sajter på nätet som kan hjälpa dig att hitta en adress genom att söka efter personens namn eller personnummer. Då kan du komma i kontakt och skicka t ex ett julkort,  eller ett annat typ av kort som är passande och som också fungerar som isbrytare. Använd dig av allt du behöver för att starta en konversation.

Vad ska du säga när du Håller Kontakten?

Vad ska man egentligen säga och göra för att hålla kontakten? Det beror på relationen, hur mycket och vad du har gemensamt med den andra personen.

Ett bra sätt att börja är att titta på era gemensamma intressen och starta ett samtal utifrån det – t ex , ”Har du sett den nya serien ”Game of  Thrones?”…”. Du kan också helt enkelt fråga din kollega hur livet är på kontoret sedan du slutade och berätta lite om vad du har gjort fram till nu.

För att inte framstå som en person som endast använder sina tidigare kontakter för att komma framåt, skicka ett meddelande med några månaders mellanrum. Men se till att du inte frågar för mycket för ofta, eftersom det kan bli irriterande. Håll det enkelt och artigt och se vart det går.