Inhouse / 10 Tips på hur du bäst byter jobb
10-tips-pa-hur-du-bast-byter-jobb

10 Tips på hur du bäst byter jobb

Varje gång du börjar på en ny arbetsplats så tänker du förmodligen inte på att gå vidare, eller hur? Du vill göra ett bra jobb och du vill lyckas. Men förr eller senare kommer du att bli lite rastlös och vilja gå vidare – det händer oss alla. Det är alltid bra att vara förberedd – för tro det eller ej, den dagen kommer förr eller senare. Hur du än gör det, att byta jobb tar tid, och kräver noggranna förberedelser och lite tur också! För dig som vill ta steget, här är några tips på hur du kan få bollen i rullning.

 

1 – Ditt CV

Jaha, så ditt gamla CV gav dig ditt nuvarande jobb? Grattis! Här, ta lite tårta. Kasta bort det nu. Nej, inte tårtan utan CV:t. ”Varför?” säger du.
Eftersom det representerar ditt gamla jag. För att göra en ny start behöver du ett fräscht CV.

2 – Vad vill du göra nu?

Du vill ändra ditt jobb eller få ett nytt, eller hur? När du nu har kastat bort ditt gamla CV, så ta dig tid att utforska din bransch eller den bransch du vill in i. Ta reda på de färdigheter som din nya karriär kräver. Titta närmare på vilka företag som erbjuder den typ av roll som du vill ha. Leta efter de senaste nyheterna om ditt valda yrke – vilka är kraven?

3 – Omvärdera ditt CV

När du har forskat klart gällande din nya karriär, är det dags att skriva ditt nya CV. Det är viktigt att din beskrivning av tidigare roller matchar den kompetens som efterfrågas i de annonser eller förfrågningar som du svarar på. Om du t ex vill ha ett jobb inom försäljning, se då till att dina tidigare roller inkluderar lagarbete, sälj, avklarade mål, provision, ledarskap…

4 – Vad mer kan du erbjuda?

Ditt CV innehåller nu dina viktigaste färdigheter, men vad mer kan du ta med till en ny arbetsgivare och bidra till din utveckling? Vad gör du på fritiden? Kanske skriver du en blogg? Eller tränar ett ungdomslag i fotboll? Vad du än gör utanför ditt ”jobb” , så bidrar det till ditt eget varumärke och bidrar till att ”sälja” in dig som person. Säg inte bara ”Jag tycker om att umgås med vänner” – det gör vi alla!

5 – Sälj in din nuvarande roll

Det är mycket viktigt att se till att din nuvarande roll och dina nuvarande erfarenheter sticker ut. Även om du verkligen njuter av ditt jobb, så se till att du uppdaterar ditt CV med alla viktiga färdigheter du får med tiden, som t ex internutbildningar, kurser och spännande projekt. Inkludera erfarenheter, utmaningar och hur du övervann dem. Detta gör det så mycket lättare när det är dags att gå vidare.

6 – Uppdatera din online-profil

När ditt CV är klart och du är nöjd med det, så är det dags att gå vidare på nätet och uppdatera dina erfarenheter på din Linkedin-profil.
Se till att alla årtal stämmer. Se till att ditt CV och din online-profil matchar! Böj inte på sanningen, hur frestande det än är,  – eftersom sanningen lätt kommer fram. Ha med en aktuell bild, gärna från en professionell fotograf.  Uppdateringen av din profil går ju ut till alla dina kontakter.

7 – Be om rekommendationer

Nu när du är aktiv på Linkedin och din profil komplett och uppdaterad, be gärna om rekommendationer från dina tidigare kollegor eller kunder. Genom att ta 10 minuter och själv skriva några rekommendationer om dina ”bästa” kontakter i syfte att ge deras onlineprofil lite av ett uppsving,  får du ofta flera superrekommendationer i gengäld!

8 – Nätverk nätverk nätverk

Även om du verkligen trivs på ditt jobb, så försök att nätverka så mycket som möjligt. Gå på seminarier och konferenser, samla e-postadresser från kollegor , kunder, leverantörer m fl och visitkort från människor du träffar. Man vet aldrig; att gå via dessa människor kan visa sig avgörande i jakten på ett nytt jobb.  Sök även upp dem via Linkedin och be att de du träffat vill ”connecta” med dig

9 – Ditt personliga brev

Ett starkt CV, en aktiv medverkan på olika media samt ett superkontakt-nätverk är inte allt du behöver för att byta jobb;  – ett säljande brev är en viktig komponent . Ta dig tid att skriva ett ”basbrev” som du sen lätt kan ändra och anpassa för varje nytt jobb du vill söka. Se till att ditt brev betonar varför du har valt just den här arbetsgivaren men också omfattar alla viktiga kunskaper och erfarenheter som arbetsgivaren vill se. Att beskriva dig själv som motiverad, bestämd och redo för en ny utmaning kommer att imponera någon av dina blivande arbetsgivare.

10 – Ge inte upp!

Att få ett nytt jobb är aldrig lätt, men om du tar dig tid och anstränger dig för att ”forska” litet mer kring varje potentiell ny roll samt skräddarsy ditt CV och personliga brev för resp jobb/roll,  kommer du att få större framgång i en intervju än om du bara skickade ett ”trött” CV och standardbrev. Ge inte upp, var fortsatt positiv – och försök att le!

Lycka till!