Din driftighet gör skillnad – 5 tips mot en anställning!

För dig som jobbar som inhyrd konsult eller är i en provanställning med ambition att bli tillsvidareanställd har vi några tips på hur du kan förbättra dina chanser och göra skillnad i din roll.

Förstå affären 

Om du verkligen vill vara en del av företaget, måste du förstå exakt vad ditt företag gör och lära dig verksamheten. Du måste göra en ansträngning och lära dig t ex om företagets affärsmetoder, konkurrensen och dess kundbas. Att visa upp din kunskap och engagemang under den korta tid du har kan bli avgörande för din chef att bestämma om du är värd att behålla eller inte.

Agera som en anställd 

Du kan inte förvänta dig att bli anställd om du ”bara” gör ditt jobb. Du måste kunna visa din chef och dina medarbetare att du jobbar hårt, överpresterar och är en del av laget. Många företag är stolta över att arbeta som en grupp i syfte att utföra sitt uppdrag, vilket innebär att du måste arbeta lika hårt som alla andra och lite till. Dina medarbetare kommer att uppskatta din hjälp och din chef kommer att uppmärksamma det.

Missa inte artikeln ”Jobba inåt med intern förankring om du vill uppåt i din karriär”

Företagskulturen 

Ibland så har befintligt anställda en företagskultur som är skild från konsulter och inhyrda resurser. Utöver dina vanliga uppgifter så har du som inhyrd med mål att bli tillsvidareanställd ett avgörande behov av att integreras i företagskulturen. Ett bra sätt att bli en del av företagets organisation är att ta plats och utmärka dig på företagsmöten, umgås med medarbetare och ledning samt delta i företagsevenemang som afterwork eller seminarier. Kom ihåg att mingla.

5 tips när du ska bygga och utveckla ett professionellt nätverk

Initiativ 

I alla tjänster finns roligare och tråkigare uppgifter och allt måste göras. Faktum är att det är viktigt att alla behöver visa sitt engagemang och värde genom att visa prestigelöshet för sina uppgifter, så länge uppgiften inte är diskriminerande eller oseriös. Hantering och utföring av uppgifter som ligger utanför din ansvarsram kan sätta dig i en ständig gynnsam kontakt med kollegor i högre position och ledning. Ju mer du bidrar och kan hantera det, desto mer oumbärlig blir du.

Statusrapporter och feedback

Det kan vara svårt för ledningen på ett bolag att se varje enskild persons bidrag. Du kan genom att själv framställa statusrapporter som beskriver vad du har gjort och vad du ämnar att göra, på så sätt involvera ledningen att se din insats och ge återkoppling på ditt bidrag. Känn dig också fri att be din chef om en utvärdering. Utvärderingen kommer att hjälpa honom eller henne att hålla ett öga på dina prestationer samtidigt som du blir ett bekant ansikte. En annan sak du kan göra är att be om feedback, det visar bara att du är intresserad av att utvecklas som medarbetare.

För att komma framåt i din strävan mot en tillsvidareanställning, måste du fysiskt kunna visa ditt värde för företaget. Genom att följa dessa tips kommer du som har ambitionen mot en stabilare tillvaro definitivt att vara på god väg till en långsiktig tjänst.

Lycka till!

Du kanske också vill läsa en artikel med tips om hur du kan sticka ut mer på Linkedin?

Nyheter

Liknande artiklar