Inhouse / 6 tips på hur du vässar ditt CV
penna_588x300

6 tips på hur du vässar ditt CV

Funderar du på att byta jobb? Här kommer några tips om vad du ska göra – och kanske framför allt INTE ska göra – när det kommer till att skriva ditt CV.

När du ansöker om ett jobb, är ditt CV det enskilt viktigaste verktyget som hjälper dig att få in en fot i dörren. Så, hur skriver du ett CV som gör att du sticker ut i konkurrensen om jobbet?

1. Anpassa ditt CV efter det jobb du söker

Läs arbetsbeskrivningen noga för att avgöra hur dina tillgångar matchar kvalifikationerna. Beskriv varför just din arbetslivserfarenhet, dina färdigheter och prestationer är relevanta för arbetsgivaren.

Rekryteraren skannar många ansökningar och letar efter nyckelord för att snabbt sålla ut dem som inte uppfyller kriterierna. Om ditt CV och personliga brev inte är anpassat till jobbet du söker, läser rekryteraren in det som avsaknad av engagemang.

2. Lyft fram vad du har åstadkommit

Ett vanligt misstag är att man berättar i detalj om vad man gjort i varje roll/anställning och glömmer att belysa de resultat som uppnåtts. Försök därför att kvantifiera dina framgångar, exempelvis ”I min roll som X under perioden Y var lönsamhetsutvecklingen Z".

Utelämna också onödiga detaljer och meriter. Om du är erfaren i ditt yrke och har jobbat ett tag behöver du inte nämna vilka extrajobb du haft under studietiden.

3. I rätt ordning och inte för personligt

När rekryteraren läser CV:n för en första gallring går det undan. Det är därför viktigt att ditt CV är välstrukturerat med lättillgänglig relevant information. Börja med dina anställningar och i ordningen senaste först. De två till tre senaste är mest relevanta och ska därför beskrivas mer utförligt. Ju längre bort i tiden, ju färre ord i beskrivningen.

Utbildningar och kurser kommer efter jobben och med samma uppställning, senast först. Allra sist kan du om det finns plats skriva ett par rader om andra privata sysslor som är relevanta för tjänsten, annars låt bli. Ett CV ska helst vara max två sidor.

4. Berätta alltid sanningen

Fabricera inte något för att boosta dig eller dina resultat. Det genomskådas förr eller senare. Det blir bara värre längre fram i processen när referenserna ska tas eller kanske när du har börjat jobba på arbetsplatsen - och det då uppdagas att du ljugit.

Ett tydligt tecken på att arbetsgivarna är medvetna om lögnerna är att vi som rekryterare allt oftare får specifika instruktioner om att genomföra bakgrundskontroller, sysselsättnings-kontroller och att ta referenser som du själv ej har angivit.

5. Undvik klyschorna

Stapla inte klyschor såsom att du är stresstålig, strategisk och noggrann utan att också visa detta i dina egna exempel på vad du har åstadkommit.

För breda CV:n och personliga brev där den sökande försöker vara allt i en person hamnar i runda arkivet. Du kan omöjligt vara både mycket självständig men också helt fantastisk som teamplayer eller både målinriktad, högt tempo och driven men på samma gång en noggrann, analytisk person med sinne för detaljer.

6. Korrekturläs noga!

Även den mest erfarne skribenten blir blind för sin egen text. Stavfel, slarvfel och grammatiska fel är synd om de slinker med. Ta hjälp och låt dina nära och kära hitta felen innan du skickar iväg din ansökan.