Inhouse / 5 tips till dig som ska börja söka nytt jobb
borja-soka-nytt-jobb

5 tips till dig som ska börja söka nytt jobb

Har du kommit fram till att det är dags att söka nytt jobb? Att komma igång med själva jobbsökandet kan vara knepigt och tidskrävande. Ibland är det svårt att veta i vilken ände man ska börja. Här kommer några tips för dig som är ny på arbetsmarknaden, men också för dig med mer erfarenhet.

1. Börja med att skapa en tydlig målbild av vad du vill.
Vilken typ av företag vill du arbeta på, inom vilken bransch och vilka arbetsuppgifter vill du ha? Gå igenom dina tidigare arbeten och utmana dig själv genom att tänka lite större tills du ser den röda tråden. Till exempel, om du har arbetat med ekonomiska arbetsuppgifter i flera av dina tidigare arbeten – är det för att du tycker om att arbeta med ekonomi, eller är det för att du egentligen gillar att lösa problem?

2. Formulera din ”hiss-pitch”.
Beskriv vem du är och vad du kan, dina erfarenheter samt vad som driver och motiverar dig i en kort sammanfattning. Det kommer du att behöva, oavsett om det är något du sedan skriver ner i en CV, när du möter en tidigare kollega eller samtalar med någon på en middag. Ställ dig frågan- vad tillför jag?

Missa inte vår artikel "Så här skriver du ett riktigt bra CV"

3. Se över ditt digitala varumärke.
På LinkedIn har du möjlighet att presentera dig själv och kommunicera att du söker nya utmaningar. Linkedin fungerar även som en sökmotor för rekryterare och arbetsgivare som söker kandidater. Därför är det viktigt att ha en uppdaterad profil med en intressant sammanfattning. Glöm inte att följa intressanta rekrytering- och bemanningsföretag inom din nisch på sociala medier. Det är ett bra sätt för att inte missa nya spännande tjänster och uppdrag.

Missa inte våra tips om hur du bygger en stark LinkedIn profil

4. Skapa och upprätthåll ditt nätverk med studiekamrater, nuvarande kollegor, kunder och leverantörer.
Att skapa och upprätthålla sitt närverk är en viktig del när man söker nya utmaningar, de kan sitta på kontakter eller företag som kan bli nyckeln i din jakt på nya utmaningar. Sätt upp ett mål om att äta frukost med någon i ditt nätverk en gång i månaden, boka in luncher och håll kontakten via sociala medier. Och glöm inte att berätta om dina framtidsplaner. Vet dina kontakter om att du söker nytt jobb är det såklart större chans att de tänker på dig när nästa chans dyker upp.

5. Just do it!
Det krävs tid och energi för att söka nytt jobb och det kan ibland kännas som ett heltidsarbete. Se till att skaffa rutiner, mycket är en mental fråga. Bestäm till exempel att du ska söka igenom nätet efter relevanta lediga jobb en kväll i veckan.

Och glöm inte att även om du till exempel söker en tillsvidareanställning så kan det ibland vara värt att ta ett kortare uppdrag eller ett föräldrarvikariat för att få in en fot på ett spännande företag eller för att undvika luckor i ditt CV.

Nu är du redo att sätta igång!

Missa inte heller vår artikel "De 5 vanligaste misstagen på jobbintervjun"