Inhouse / Artiklar / 5 tips på hur du optimerar arbetstiden inför julledigheten
julbrasa

5 tips på hur du optimerar arbetstiden inför julledigheten

Snart går många på julledighet. Här delar vi med oss av våra fem bästa tips på hur du skapar struktur innan julledigheten.

1. Prioritera 
Lättare sagt än gjort men prioritera bland dina uppgifter med vad som är viktigast att hinna med just nu. Saker du ändå inte kommer hinna med att avsluta eller starta igång innan semestern får helt enkelt pausas till efter julledigheten, se punkt 2.

2. Gör en konkret åtgärdslista till dig själv
Skriv ner de uppgifter med hög prioritet som du ska ta tag i efter ledigheten så att du kan känna dig trygg med att du tar tag i det när du är tillbaka. Det kommer troligtvis även göra att du har kortare startsträcka när du är tillbaka.

3. Undvik långa möten den sista veckan
Fundera på om du verkligen behöver delta på alla möten och om mötet är kritiskt att hinna med just nu. De ”förutsättningslösa” mötena” kan ofta vänta. I många fall kan även möten kortas ner till effektiva 30-45 minuter istället för den slentrianmässiga timmen. Att ha en tydlig agenda brukar även kunna effektivisera mötet.

Missa inte tipsen "Så skapar du effektiva möten"

4. Planera din sista arbetsdag
Lägg upp din sista arbetsdag så att du kan jobba med att avsluta de prioriterade uppgifterna på förmiddagen och planera in tid på eftermiddagen för administrativa uppgifter. Skriv ditt autosvar i god tid innan du går hem, så hinner du avsluta dina sista uppgifter i lugn och ro. 

5. Lägg in ett frånvaromeddelade 
Aktivera ett frånvaromeddelande och hänvisa vidare till annan ansvarig persons mejladress. På det sättet vet era kunder och samarbetspartners vem de ska vända sig till om något akut händer. Det viktigaste i ett frånvaromeddelande är att ange under vilken period du är frånvarande.

Bonustips:
- Underlätta för dina kollegor genom att lägga in din semester i god tid i din Outlookkalendern.
- Prata in ett nytt meddelande i röstbrevlådan.
- Se till att du har attesterat dina leverantörsfakturor.
- Och kanske det viktigaste tipset; våga vara ledig.

Missa inte heller vår artikel "5 tips för en mer effektiv vardag"