Inhouse / ”All stresshantering handlar om återhämtning”
pexels-photo-185801-588×300

”All stresshantering handlar om återhämtning”

Anna Bennich är leg psykolog, leg psykoterapeut och författare och besökte Inhouse i mitten av september för att föreläsa på ämnet ”Sjukt stressad”.

Det var många igenkännande nickar och skratt när Anna målade upp situationer i vardagen som stressar oss, från långa bankomatköer till långsamma hissar. Anna berättade hur stress påverkar oss och vad som fysiskt händer i kroppen när vi blir stressade, med allt från en förhöjd andning till stresshormoner. 
- All typ av stresshantering handlar om återhämtning men det är tyvärr något som är nedprioriterat i såväl samhället som hos individen idag, och svårt att få till. Men ofta behöver det inte vara så märkvärdigt eller ta så lång tid, utan kan handla om korta medvetna återhämtningspauser.

anna-benniche_588x300

Vi fick ta del av tips och råd så att man på egen hand kan börja med att göra små förändringar som ger resultat, utifrån hur vi tänker, känner och agerar i stressiga situationer. Vi fick också enkla tips på dagliga övningar för att få till snabb återhämtning i vardagen:
- Ta en kort promenad ute i friska luften.
- Blunda och ta tre djupa, långsamma andetag.
- Rör på dig några gånger i veckan, få upp pulsen (promenad räcker och dammsuga gills).
- Umgås med människor du tycker om och känner dig trygg med.
- Byt miljö en stund (t ex lämna datorn, byt rum).
- Boka in en lördag eller kväll där du inte gör någonting särskilt.
- Gå till bussen, försök uppmärksamma något nytt.
- Fundera på om du verkligen har bråttom just nu.
- Avsätt skrämfri tid.

Avslutningsvis rekommenderade Anna att man på arbetsplatser har mående och stresshantering på agendan, genom att exempelvis fråga varandra hur vi mår och hur vår arbetsfördelning ser ut.