Checklista för en framgångsrik förändring i din organisation
Många förändringar genomförs utan att den får önskad effekt. Kanske låter det bra när ledningen presenterar förändringen men blir omtolkat under resans gång. En del företag underskattar hur förändringen påverkar medarbetarna, och då är risken stor att man helt missar sitt mål. Vi har lång erfarenhet av förändringsledning och här kommer vår checklista med 10 kom-ihåg punkter.
1. Varför göra något alls?
Definiera och förklara tydligt varför förändringen behövs, vad den tillför och framförallt vad som sker om vi inte gör något. Ange övergripande hur den ska gå till och vilka mål ni har på kort och lång sikt. Sätt mätkriterier så ni kan mäta effekten av förändringen och beskriv framtiden i en tydlig målbild.
2. Tydligt och enigt ledarskap
Säkra att ledningspersoner för verksamheten, där förändringen ska genomföras, har samsyn och att de kan ta ansvar för att uttrycka varför, vad, hur och besvara följdfrågor. Som ledare företräder man arbetsgivaren så det är väldigt viktigt att de får klart för sig förändringens syfte, omfattning och vilket ansvar ledningen har under förändringen.
3. Arbeta långsiktigt med er företagskultur
En tydlig värderingsstyrd företagskultur skapar inte bara förutsättningar för en hög medarbetarnöjdhet, det bäddar också för att klara av organisatoriska förändringar och omställningar. Med andra ord, står ni inför en förändring är er företagskultur en viktig nyckel för att lyckas.
4. Kommunicera med alla medarbetare
Kommunicera medvetet och tydligt, använd ett kort bildmaterial eller film som kan återanvändas av alla och lägg upp det på er interna chatt, på ert intranät eller motsvarande. Ge denna presentation tid och skapa redan från start en tydlig delaktighet.
5. Engagemang
Engagemang är en förutsättning för en lyckad förändring och det är något vi måste jobba lite med varje dag. Engagemangsfrågan behöver era chefer driva, det är av stor vikt att ledande personer i företaget tydligt går ut och engagerar sig i förändringsarbetet.
6. Återkoppla löpande
Ge alla berörda en regelbunden återkoppling om utvecklingen av förändringsarbetet. För att medarbetarna ska fortsätta vara en del av förändringsarbetet måste ni kontinuerligt prata om resultaten och resan framåt.
7. Redovisa framgångar
Berätta vad som sker och vilka effekter ni ser redan i ett tidigt skede och mät ert resultat. Lyft fram bra förslag och frågor från medarbetarna och utse gärna månadens bästa förslag eller liknande. Försöka att vara så transparanta som det bara går.
8. Hantera frågor och kommunicera svaren
Hantera frågor och lista dem gärna i en logg. Gör redan från början en Q&A (questions and answers) där ni samlar ihop och besvarar frågorna, det kommer bli ett värdefullt verktyg i er kommunikation.
9. Fira framgången
En av de största utmaningarna i ett förändringsarbete är att behålla fokus över tid, så glöm inte att fira resultatet av förändringen löpande. Fira både de små och stora förändringarna och tacka alla medarbetare för deras medverkan.
10. Slutdatum
Slutligen så är förändring inte alltid ett projekt som vi går in i och ut ifrån. Tvärtom, det pågår hela tiden i många organisationer idag – och det är också något vi alla måste förhålla oss till. Då blir ovan punkter mer som ett löpande ekohjul som går runt och runt.
Lär mer om hur vi hjälper företag med organisationsutveckling eller anlita en konsult för att utveckla er organisation.