Inhouse / Så tar du en digital detox- 5 smarta och effektiva tips
angry-annoyed-cafe-52608

Så tar du en digital detox- 5 smarta och effektiva tips

Läser du mejl även när du sitter i möten? Slentrianskrollar du ofta? Är mobilen både det första du ser när du vaknar och det sista du ser innan du somnar? Många saker gör du utan att ens vara medveten om det, men vissa skärmbeteenden kanske du ändå har identifierat som negativa och skulle vilja ha en sundare inställning till?

Fler och fler inser värdet av att minska den digitala stressen och ta en digital detox. Ofta säger man om att det kan ta upp till tre veckor innan du börjar se tydliga resultat från en ny vana, så varför inte börja redan idag? Här följer 5 smarta råd.

Lästips- Så här klättrar du på den interna karriärstegen

1. Fokusera på en sak i taget
Hur ofta är du inne på din mejl eller på LinkedIn samtidigt som du sitter i möte? Det är ofta den hattiga känslan av att inte vara närvarande någonstans som får dig att bli stressad. Att stänga av mejlen när du ska arbeta koncentrerat på din dator eller stänga av ljud, ljus och notiser på din mobil är två effektiva tillvägagångssätt att slippa bli distraherad.

2. Motstå frestelsen att använda sociala medier slentrianmässigt
Bestäm dig för att inte titta på sociala medier slentrianmässigt på arbetstid. Har du en jobbmobil kanske du helt enkelt ska låta bli att installera Instagram och Facebook? Eller så kan du flytta apparna till en mapp som du placerar ”långt bort”. Om din blick inte ser symbolerna är det svårare att omedvetet klicka dig dit.

3. Släpp mobilen
Lägg ifrån dig telefonen innan du går och lägger dig och låt den ”ta sovmorgon”. Låt den stanna i väskan när du är med vänner. Testa att vänta på hissen, på skolgården och stå i kassaköer utan att ta upp mobilen. Stäng av den på möten, luncher och raster. Är det omöjligt? Vänd den i alla fall upp och ner med skärmen nedåt..

4. Städa och rensa
Radera de appar du inte använder, eller för all del, de appar du inte vill använda. Avregistrera dig från alla nyhetsbrev du aldrig läser, låt bara de som verkligen adderar något värde vara kvar. Är du med i diskussionsgrupper på Messenger eller WhatsApp med ältande och tråkiga tonfall- lämna gruppen.

5. Ta ägarskap över din digitala kommunikation
Ytterst få personer behöver vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 52 veckor om året. Ta tillbaka makten över din digitala kommunikation, du måste inte svara på allt direkt. Bestäm tider och platser där du inte får använda telefonen. Kanske är det måltider som ska vara en digital frizon och företagets veckomöten?

Missa inte heller vår artikel "Fem spaningar som präglar framtidens arbetsmarknad"