Inhouse / Artiklar / Sätt mål för din jobbhöst- 5 viktiga steg
GFKT1393-Redigera_Artikel

Sätt mål för din jobbhöst- 5 viktiga steg

Hur bra är du på att sätta upp mål för din egen karriär? Kanske har du fastnat på ditt jobb och hamnat i en återvändsgränd. Eller så trivs du alldeles utmärkt där du är idag men vill ändå få den där extra motivationsskjutsen. Oavsett är hösten en perfekt tid för en nystart – personer som presterar bra över tid har ofta en tydlig målbild för sin egen karriär. Sätt upp mål med hjälp av följande fem steg.

1. Skapa en karriärvision
Om du skulle blunda och måla upp en syn av din drömsituation på arbetet om 5-10 år, hur ser den ut? Du stiger upp, äter frukost, gör dig iordning och sen? Vad ser du framför dig? Formulera din egen karriärvision, en vision uttrycker ett önskat framtida tillstånd du vill uppnå. Tänk igenom vad du vill göra med ditt arbetsliv. Till exempel- om du kunde jobba i vilken bransch du vill, i vilken roll du vill – vad skulle du göra då?

Missa inte "Så här får du en mer effektiv arbetsdag – 5 tips"

2. Utvärdera din nuvarande situation
Utvärdera nu din nuvarande arbetssituation. Vilka typer av utmaningar stimulerar dig? De dagar då du tycker det ska bli kul att gå till jobbet, vad är det som står på agendan då? Vilka uppgifter gör att du suckar och känner dig omotiverad? Att veta vad som håller dig motiverad, engagerad och nöjd i vardagen är nyckeln till att skapa en karriärväg som fungerar för dig. Fundera därefter på vad du behöver utveckla och arbeta på för att komma närmare punkt 1.

3. Formulera mål
När det handlar om träning är det vanligt att sätta upp tidsbaserade och mätbara mål, du ska om X antal månader springa milen på X antal minuter eller ta X i bänkpress. Det är inte lika lätt när det handlar om våra yrken, men det är ett viktigt steg. Granska den information du har samlat in och identifiera tre till fem kortsiktiga och långsiktiga karriärmål som är mätbara och realistiska. En realistisk målsättning hjälper dig att nå målen (och motivationen får sig en skjuts på vägen).

Exempel:
- Inom fem år vill jag ta en roll som ledare eller chef, med ett team eller personalansvar.
- Inom det närmsta året ska jag gå en utbildning eller kurs som vidareutvecklar min kompetens inom till exempel webbdesign, nudging eller redovisning.
- I höst ska jag ha bokat in minst tre nätverksträffar med inspirerande och kunniga personer inom till exempel agila arbetssätt eller sociala medier.

4. Omvandla målen till en handlingsplan
När du formulerat visionen och målen är det dags att skrida till handling. Gör en handlingsplan för vad du behöver göra för att uppnå dina mål. Detta steg glöms ofta bort men genom att skriva ner dina handlingar ökar du chansen att de blir verklighet. En handlingsplan är ett effektivt verktyg som pushar dig utanför din bekvämlighetszon och ser till att du kan börja forma din framtid.

5. Agera och utvärdera
Inget mål har någonsin uppnåtts genom att bara skriva ned det på papper! Det är nu du måste börja arbeta med de förändringar, stora som små, som behövs för komma dit du vill. Glöm inte att se över din handlingsplan och dina mål regelbundet. Det troligaste är att de kommer att förändras. Men att veta vilka de är och hålla dem i minnet när du fattar beslut om din karriär, kommer att säkerställa att du alltid är på väg i den riktning som är bäst för dig.

Sammanfattningsvis- Det handlar med andra ord både om att ha mål samt en handlingsplan för hur du ska uppnå det du vill. Och att ta ansvar för dina mål, det är du som kommer få det att hända. Stort lycka till.

Läs även "5 tips: Så här lyckas du på den digitala jobbintervjun"