Inhouse / Artiklar / 5 tips för en lyckad digital introduktion av nya medarbetare
pexels-julia-m-cameron-4145190-1

5 tips för en lyckad digital introduktion av nya medarbetare

En lyckad introduktion handlar om att ge de nya medarbetarna verktygen och förutsättningarna så att de kan prestera på toppen av deras kapacitet. Här följer fem tips för hur du ska få dina nya kollegor att känna sig välkomna och komma igång snabbare när ni arbetar på distans.

1. Håll kontakt mellan avtalssignering och första arbetsdagen
Håll gärna kommunikationen vid liv, mellan avtalssigneringen och själva arbetsstarten för att hålla uppe engagemanget och motivationen. Viktigare än någonsin i en tid av osäkerhet. Några veckor innan start kan det vara passande att skicka över material och viktig information så att medarbetaren känner sig förberedd inför den första arbetsdagen. Naturligtvis är det också väldigt uppskattat med ett blombukett eller ett handskrivet vykort med en ”Välkommen till oss"-hälsning.

Läs även vår artikel för "5 tips på hur du kan attrahera och behålla de bästa talangerna"

2. Påbörja alla praktiska arrangemang i god tid
Se till att i god tid beställa allt praktiskt gällande mobiltelefon, dator med mera. Glöm inte att beställa användarkonto, systeminloggningar och behörighet till gemensamma mappar etc. Extra viktigt om ni arbetar på distans då man inte kan sitta bredvid en kollega på samma sätt. Gör gärna en check-lista på allt som ska beställas så att inget hamnar mellan stolarna. Vad har ni till exempel för tillgång till teknisk support på distans?

3. Gör ett strukturerat introduktionsschema
Den första perioden underlättas enormt både för chefen och medarbetare genom en strukturerad introduktion via någon av alla videoplattformar. Ett gediget och strukturerat introduktionsschema ger medarbetaren en chans att smidigt och snabbt komma in i jobbet. Boka in genomgång av rutiner, digitala rundvandringar via skärmdelning och möten med de chefer och medarbetare som ska beskriva verksamheten och sitt arbete.

Här på Inhouse får till exempel alla våra nyanställda ett introduktionsprogram som är en del av vår interna utbildningsplattform- Inhouse Academy

4. Använd er av film för att skapa engagerande innehåll
Har ni möjlighet att spela in filmer finns det oändliga möjligheter. Spela in introduktionsfilmer – låt VD:n eller ledningen skicka en personlig hälsning till den nya medarbetaren via ett videoklipp för att öka gemenskapen. Eller kanske spela in korta instruktionsfilmer för verktyg, processer och plattformar? Med videos kan man lära sig i sin egna takt och det är lätt att återanvända innehållet.

Missa inte vår populära artikel "Varför ska vi ses? Lärdomar från ett år på distans"

5. Bygg "vi-känslan" och öka gemenskapen
Det allra viktigaste när den nya medarbetaren loggar in till jobbet första dagen är att hon känner sig välkommen och efterlängtad. Informera alla på företaget i god tid att en ny medarbetare har anställts och vilken befattning det handlar om. Det är viktigt att förmedla just er kultur och glädje samt bygga en "vi-känsla".

På Inhouse har vi haft digitala fikor 2 gånger i veckan under större delen av 2020 och 2021. Det blir ett trevligt avbrott och ämnena är precis som de historiskt sett har varit vid kaffemaskinerna på kontoret, allt mellan himmel och jord.

Bonustips!
Det är många intryck som ska falla på plats, mycket att lära och många nya kollegor att lära känna. Be om respons på hur introduktionen fungerat så har du även chans att vässa till den lite ytterligare till nästa gång.

Lycka till!