Inhouse / 5 vanliga misstag på arbetsintervjun
Jobbintervju

5 vanliga misstag på arbetsintervjun

Dags för nytt jobb? Är du kallad på arbetsintervju? För att lyckas på en jobbintervju är det viktigt att tänka på att rekryterare och arbetsgivare ofta träffar flera kandidater i en rekryteringsprocess och det kan vara tuff konkurrens.  Här är misstagen du ska undvika på din arbetsintervju (samt tips på vad du kan göra istället).

Läs även: "Så här tar du referenser på din nya arbetsplats"

1. Du är dåligt förberedd
Slarva inte med att läsa på om företaget och tjänsten innan intervjun, för det kommer att märkas. Kandidater måste kunna svara på vad de vet om företaget och varför de vill ha rollen. Pålästa kandidater kommer visa att dom gjort sin research.
TIPS! Gå igenom hemsidan, googla fram aktuella artiklar, läs förordet i årsrapporten och undersök företagets aktiviteter på sociala medier – det krävs ett gediget förarbete.

2. Du missar att höra av dig om du blir sen
Alla har vi väl någon gång fastnat i kollektivtrafiken, en bilkö eller haft teknikstrul och inte lyckats logga in på videolänken till en digital intervju. Ofta är det okej att börja intervjun lite senare men det är viktigt att visa respekt för rekryterarens eller arbetsgivarens tid.
TIPS! Hör av dig, be om ursäkt och meddela när du uppskattningsvis kommer fram.

3. Du glömmer ditt kroppsspråk
Om du ger ett trött intryck, har nedsänkt blick och en ihopsjunken hållning kan det tolkas som att du saknar engagemang. Kanske är du inte ens medveten om hur du för dig, sitter eller låter.
TIPS! Att bli medveten om vikten av ett framåtlutat kroppsspråk är ett viktigt steg i rätt riktning. Vill du finslipa ditt kroppsspråk kan du spela in dig själv för att få en bild av din framtoning och sedan finjustera.

4. Du utgår från dig själv
På en arbetsintervju ska du självklart sälja in dig själv och din kompetens, men alltför många kandidater missar att ställa det i relation till jobbet de söker. Om man beskriver en kompetens, eller till exempel beskriver sig själv som innovativ och lösningsorienterad så bör man tänka igenom hur det kan komma till nytta på just den här arbetsplatsen.
TIPS! Förbered dig genom att fundera kring vilka konkreta situationer du skulle kunna återberätta för att lyfta fram dina bästa egenskaper och erfarenheter i förhållande till tjänsten.

5. Du är passiv
Är du intresserad av att höra om möjligheter till karriärsutveckling? Ställer du relevanta och väl genomtänkta följdfrågor? När du går på en arbetsintervju är det viktigt att du visar intresse, drivkraft och är framåtlutad annars kan det tyvärr tolkas som att man är van att få mycket serverat och saknar ambition.
TIPS! Ställ frågor, var aktiv och visa att du är intresserad.

Lycka till på arbetsintervjun!

Avslutningsvis - Till dig som arbetsgivare är det minst lika viktigt att leverera en bra upplevelse och ge ett gott intryck på en arbetsintervju. Vi har sagt det förut, och vi säger det igen, det är både den potentiella nya medarbetaren och den nya arbetsgivaren som behöver visa framfötterna. Du vill att kandidaten ska lämna ert möte med en positiv känsla. I länken nedan hittar du tips på hur du lyckas.

Missa inte "Så här håller du en bra arbetsintervju"