Inhouse / Rekryterarna svarar: Hur ser ett perfekt CV ut? 
Layout

Rekryterarna svarar: Hur ser ett perfekt CV ut? 

Vad är det som gör ditt CV extra bra och vad kollar egentligen rekryteraren på? Vi frågade våra rekryteringskonsulter – de är verkligen experterna!  

Så här svarade de:  

Malin Söderberg, rekryteringskonsult inom HR: 

– Jag vill se en kort ingress överst på ditt CV där du visar på varför du är relevant för just den här rollen. Utöver det är en tydlig struktur med rubriker, år och sedan arbetsuppgifter och ansvarsområden, något jag vill se. 

Sam Abdallah, rekryteringskonsult inom Business Services: 

– Jag vill ha en snygg layout utan för mycket text. Sammanfatta några rader om vad du gjort på respektive arbetsplats. Ta bara med det mest relevanta – en kort profilbeskrivning där jag kan läsa av vad du är expert inom, din arbetslivserfarenhet och vilken utbildning du har. 

10 tips: Så här skriver du ett riktigt bra CV

Anna Ålander, rekryteringskonsult inom Marknad och kommunikation: 

– Jag gillar när CV:t är lättöverskådligt, där jag snabbt hittar den info jag söker. Många verkar vilja ha en “one pager” men det kan bli ganska plottrigt, använd istället två sidor om du måste. Berätta om vilka bolag du varit hos, vilken roll du haft och under vilken tid. Utöver det vill jag se en kort text om dina arbetsuppgifter. Du behöver inte ta med något personligt, som en punktlista med personliga egenskaper. Det kan känns rätt krystat tycker jag.  

Carola Arkeklint, rekryteringskonsult inom Ekonomi och finans: 

– Jag vill se ett strukturerat CV som är lättläst. Jag vill med en snabb överblick förstå vad personen vill, kan och har gjort, på max två sidor. 

Eliane Lindqvist, rekryteringskonsult inom Ekonomi och finans: 

– Jag vill se informativt innehåll, men samtidigt inte för komplicerat att förstå. Det ska inte vara en uppsats för varje tjänst eller en egen studie i personlighetsdrag. Överskådligt och enkelt att följa, layouten bör vara behagligt för ögat. Tydligt med utbildning, yrkeserfarenhet, system- och språkkunskaper. 

Helene Leitner Larsson, affärsområdeschef HR: 

– Ett CV ska vara tydligt och relevant. Vad har du gjort, vad kan du och vad vill du göra med dessa erfarenheter? Det kan till exempel vara värt att välja ett lättläst typsnitt och välja en struktur som är lätt att följa, i kronologisk ordning. Jag vill också se tydliga, lättlästa rubriker. När det kommer till utseende tänk luftigt. Försök att inte trycka ihop för mycket på en sida och strunta i bilder, symboler, diagram och en massa färger – keep it simple.  

Läs fler artiklar från vår kunskapsbank här