Ekonomi-bild
Inhouse / Ekonomi

EKONOMIJOBB - LEDIGA TJÄNSTER INOM EKONOMI

På Inhouse kan du söka lediga jobb inom ekonomi i Stockholm. Hos oss kan du även registrera ditt CV för att kunna se framtida jobb som ekonom eller för andra roller. Här hittar du både annonser för att bli en del av oss på Inhouse, eller för våra kunder, oavsett om du söker heltidsjobb, extrajobb eller jobb som student. Hitta ditt nästa drömjobb med Inhouse!

Revisionsassistent till Stromson Revision

2024-10-04 Ekonomi & Finans Stockholms län Stockholm

Junior Business controller till LK Systems AB

2024-09-17 Ekonomi & Finans Stockholms län Stockholm

Rekryteringskonsult och Konsultchef till Ekonomi & Finans

2024-08-29 Ekonomi & Finans Stockholms län Stockholm

Nordic Finance Manager LAPP Miltronic

2024-07-08 Ekonomi & Finans Nyköping

Vad kan man jobba med inom ekonomi?

Ekonomi är ett otroligt brett område med många olika typer av inriktningar och yrkesroller att specialisera sig inom. Ekonomer finns inom alla branscher, och arbetsuppgifterna varierar beroende på vad du har för typ av roll och företagets eller organisationens storlek samt mål. Ekonomi handlar i breda termer om att förvalta resurser, antingen i form av pengar eller om varor, personal eller produktionskapacitet. Oavsett inriktning eller roll är det fördelaktigt om du har förmågan och intresset av att analysera olika ekonomiska sammanhang och resultat.

Vad är vanliga arbetsuppgifter inom ekonomi?

Det beror på vilken typ av yrkesroll man har inom ekonomi, men generellt kan man förvänta sig att göra något av följande:

  • Granska och analysera ekonomisk information, inklusive företags finansiella rapporter, för att ta beslut om investeringar, förvaltning av resurser och andra affärsrelaterade frågor
  • Utveckla och implementera ekonomiska strategier och lösningar för företag och organisationer, inklusive budgetar, investeringar och pensionsplaner
  • Förse beslutsfattare och klienter med råd och rekommendationer om ekonomiska frågor och trender
  • Arbeta tillsammans med andra yrkesgrupper, inklusive jurister, företagsledare och tekniska specialister, för att lösa ekonomiska frågor och främja affärsmässig framgång
  • Undervisa eller coacha andra om ekonomiska ämnen och strategier
  • Förbättra företags affärsprocesser genom att tillämpa teknik och innovation
  • Samla in och analysera data för att förstå ekonomiska trender och utvecklingar.

Det är viktigt att notera att arbetsuppgifter och ansvarsområden varierar beroende på organisation, företag och ens roll inom ekonomi.

Olika roller inom ekonomi:

Inom ekonomi finns det en mängd olika yrken att välja mellan, beroende på ens intressen, styrkor och utbildningsbakgrund. Här är några kortfattade exempel:

Revisor: En revisor granskar och godkänner företagets ekonomiska rapporter och ger råd om företagets ekonomiska hälsa.

Ekonomianalytiker: En ekonomianalytiker undersöker ekonomisk information och trender för att ge råd till beslutsfattare, investerare och företag om framtida utvecklingar och möjligheter.

Finansanalytiker: En finansanalytiker hjälper företag och organisationer att förstå och hantera sina finansiella resurser, inklusive budgetar, investeringar och skulder.

Ekonomisk rådgivare: En ekonomisk rådgivare hjälper individer att planera och hantera sin privatekonomi, inklusive sparande, investeringar och pensionsplaner.

Företagskonsult: En företagskonsult arbetar med att hjälpa företag och organisationer att förbättra sina affärsprocesser och öka lönsamheten genom rådgivning och implementering av nya strategier och tekniker.

Oavsett vilken väg man väljer, krävs det vanligtvis en ekonomisk utbildning, såsom en kandidat- eller masterexamen i ekonomi, för att arbeta inom ekonomi. Många företag och organisationer ser också positivt på erfarenhet och kan vara mer intresserade av en person med relevant erfarenhet än en person med en viss utbildning.

Utbildningar för dig som vill jobba inom ekonomi:

Det finns flera utbildningsmöjligheter för personer som vill jobba inom ekonomi. Några av de mest vanliga är:

Civilekonom: En grundexamen eller master som civilekonom ger en bred kunskap om ekonomisk teori och praktik, inklusive makro- och mikroekonomi, finansiella marknader och ekonomisk analys.

Finans och analys: En utbildning inom finans ger en djup förståelse för finansiella instrument, investeringsbeslut, riskbedömning och förvaltning av fonder.

Redovisning: En utbildning i redovisning fokuserar på rapportering, beskattning och revisionsverksamhet, inklusive bokföring, skatteregler och rådgivning till företag.

Business Management: En utbildning i Business Management fokuserar på beslutsfattande och ledarskap inom ekonomi och företagande.

Dataanalys och ekonometri: En utbildning i dataanalys och ekonometri fokuserar på tekniker för att samla in, analysera och tolka stora mängder data, för att se samband och göra ekonomiska prognoser.

Det är viktigt att notera att det finns många andra relaterade utbildningar som också kan vara relevanta för en karriär inom ekonomi, inklusive affärsadministration, matematik och statistik. Viktigt att ha i åtanke är att arbetsgivare ser efter erfarenhet och kompetens, så arbete eller praktik under utbildningen kan vara väldigt värdefullt och öppna många dörrar.