Ekonomiassistent
Inhouse / Ekonomiassistent

EKONOMIASSISTENT JOBB - LEDIGA TJÄNSTER SOM EKONOMIASSISTENT

På Inhouse kan du söka lediga jobb som ekonomiassistent i Stockholm. Hos oss kan du även registrera ditt CV för att kunna se framtida jobb som ekonomiassistent eller för andra roller. Här hittar du både annonser för att bli en del av oss på Inhouse, eller för våra kunder, oavsett om du söker heltidsjobb, extrajobb eller jobb som student. Hitta ditt nästa drömjobb med Inhouse!

För närvarande har vi inga lediga jobb som ekonomiassistent

Ekonomiassistent

Vad är en ekonomiassistent?

Som ekonomiassistent jobbar du med ekonomisk administration. Du hanterar allt från enklare bokföring, fakturor, skattefrågor och löner till registrering av kvitton. Ekonomiassistentens ansvarsområden kan se väldigt olika ut beroende på vilken typ av företaget du jobbar på och hur stort det är.

På mindre företag är det inte ovanligt att du som ekonomiassistent har eget ansvar för den löpande bokföringen, beställningar och fakturahantering. I större organisationer jobbar inte sällan flera ekonomiassistenter i ett team under en ekonomichef. Som ekonomiassistent kan du både jobba som inhouse-anställd av företaget i fråga eller som konsult.

Utbildning och krav

Utbildningskraven för en marknadsassistent kan skilja sig åt en hel del beroende på företagets storlek och inriktningen på den specifika arbetsplatsen. På många företag räcker det med en gymnasieutbildning med fokus på ekonomi, hos andra kan en högskoleutbildning vara ett krav.

Många ekonomiassistenter är just gymnasieekonomer i grunden, men det finns också många eftergymnasiala yrkesutbildningar du kan gå om du vill bli ekonomiassistent. Somliga företag erbjuder också interna utbildningar. Ett krav som du emellertid inte kommer undan är goda datorkunskaper och en fallenhet för program som Excel.

Arbetsuppgifter

En typisk arbetsuppgift i rollen som ekonomiassistent är att registrera och kontrollera inkommande och utgående fakturor. Ekonomiassistenten kan också ha ansvaret för den löpande bokföringen av kvitton, transaktioner och andra affärshändelser.

Det är därför ofta en förutsättning att du som ekonomiassistent har gedigna matematikkunskaper, men framförallt att du är noggrann och har ett sinne för detaljer. Bokföring handlar i grund och botten om siffror, siffror och ännu mer siffror och det viktigt att varje decimal och komma blir exakt rätt. Du behöver också ha goda kunskaper kring relevanta lagar som bokföringslagen och skatteregler.

Du bör också ha lätt att ta till dig nya kunskaper. Det är inte ovanligt att företag har specialiserad eller unik programvara för bokföring och ekonomi och du kan behöva lära dig ett flertal avancerade program på kort tid om du är ny i rollen. Du har ytterligare en fördel om du har erfarenhet av lönehantering och personalfrågor.

Kärt barn har många namn

Ekonomiassistent kallas även redovisningsassistent, ekonomiadministratör, inköpsassistent eller kort och gott ekonom eller den ännu mer generella varianten administratör.

Lön

Ingångslönen för en ekonomiassistent ligger på omkring 23 000 kronor i månaden för dig som är gymnasieekonom och runt 28 000 kronor för dig med en högskoleutbildning i ekonomi. Snittlönen för marknadsassistenter ligger 2022 på drygt 32 000 kronor men allt mellan 30 000 och 37 000 kronor räknas som marknadsmässiga löner.