Inhouse / Ska du lämna företaget? – Gör det med stil!
lamna-foretaget-med-stil

Ska du lämna företaget? – Gör det med stil!

Människor brukar bli så insvepta i sina karriärplaner att de ofta glömmer bort vikten av hur man avslutar en anställning. Om du inte använder dina sista veckor, månader, dagar och timmar på ett jobb, för att förstärka din passion och expertis, så går du miste om ett gyllene tillfälle för sk personlig profilering. 

Arbeta hårt till sista stund

Hur du än vill undvika det, så kommer folk att prata om dig när du har lämnat företaget. De kommer förmodligen att anklaga dig för saker som du inte hade något att göra med. Tänk hur skönt det skulle vara om någon kom till din undsättning och försvarade dig även efter att du är borta. Det är absolut möjligt! Försök därför att inte ge folk någon anledning att prata illa om dig. Du ska inte bara arbeta hårt och ordna upp allt inför det sista kapitlet på företaget, men du måste även vara din egen hejarklack. Gör det därför tydligt att du kör hårt, in i det sista! Du kommer bli förvånad över hur imponerade människor kommer att bli när de ser dig sitta kvar till 17:00 på din sista dag. Eller hur glada de blir när du lämnar instruktioner över hur man gör något som bara du hanterade. Du kommer inte bara att utmärka dig själv i ett positivt ljus, men också skapa bra karma för framtiden.

Prata inte illa om arbetsgivaren

Det är ingen hemlighet att folk gillar att vara omgivna av positiva och optimistiska människor. När du avslutar ett jobb är det lätt att vilja bita den hand som inte längre föder dig. Det är en lätt fälla att falla i, men en viktig sådan att undvika. Även om du har “turen” att gå vidare, så finns det faktiskt personer som du lämnar bakom. Att slänga bensin på deras eld vad gäller arbetsgivarens eventuella fel är meningslöst. Resultatet kan bli negativt då de kan hata dig för att du gick vidare. Oavsett hur du ser på företaget, eller folket som arbetar där, se upp för vad du säger och prata endast om det som var positivt. Du ska helst lämna medarbetarna med positiva minnen av dig då dessa personer även kan bli viktiga kanaler för nya jobb i framtiden.

Skippa inte avtackningen

För de som inte tycker om att vara i centrum för allas uppmärksamhet, kan det hända att man viftar bort avtackningsfester. Kollegorna vill skicka iväg dig med stil där mejlen cirkulerar och önskar allas närvaro för en drink eller fika efter jobbet. Varför ska Du då spendera denna extratid på “Dem.”? Därför att du borde se denna avslappnade samling som extratid för “DIG.” Det är din sista chans att profilera dig själv och lämna ett bestående intryck vad gäller din värdefulla kompetens och härliga personlighet. Kämpa mot tanken att inte vilja ställa upp, och utnyttja tillfället som ett sista försök att styra ditt minne och arv samt skapa och behålla meningsfulla kontakter för framtiden.

Håll kontakten

När du slutar på ett jobb är det vanligt att folk skickar runt en massa mejl med sina privata kontaktuppgifter. Om du letar efter ett nytt jobb, eller funderar på att utvecklas, kan ett nätverk av kontakter vara hjälpsamt. Många jobb tillsätts från mun till mun och gissa vem som känner till dina tidigare anställningar, intressen och har samma branschkunskap som du? Just det – dina gamla kollegor. Är du inte redan kontakt med dem på Facebook eller LinkedIn, bli det idag.

Slutord

Från det avskedsbrev som du presenterar för din chef, till hur du behandlar dina medarbetare på din sista dag på jobbet – hur du avslutar ett jobb är en ofta förbisedd möjlighet för personlig profilering. Gå inte miste om det – det finns inga andra chanser.