Inhouse / Lyckas i medarbetarsamtalet – Tips för dig som medarbetare
medarbetarsamtal_588x300

Lyckas i medarbetarsamtalet – Tips för dig som medarbetare

Många blir nervösa inför ett medarbetarsamtal, vilket ofta beror på att man är för dåligt förberedd. Här kommer de bästa tipsen på hur du ska lyckas för att få ut det mesta av ditt medarbetarsamtal.

Syftet med medarbetarsamtalet är att du och organisationen som helhet ska utvecklas. Ditt eget och företagets behov ska vävas in till vilken typ av utveckling du bör ha på företaget. Ett medarbetarsamtal med chefen är en möjlighet för dig att lyfta och diskutera din arbetssituation, dina arbetsuppgifter och olika utvecklingsmöjligheter.

De bästa tipsen inför medarbetarsamtalet

  • Se till så att chefen har gett dig tydlig information om mötets syfte och mål innan själva mötet. Det är en förutsättning för att du ska kunna förebereda dig på bästa sätt.
  • När du vet syfte och mål är det bra om du tar dig tid innan mötet för att tänka igenom de punkter du vill ta upp. Har du tidigare haft ett samtal? Gå tillbaka till de anteckningarna för att stämma av. Vad kom ni överens om och vad har hänt sedan dess?
  • Titta på vilka mål du har uppnått och vilka du har kvar att nå. Hur har förutsättningarna sett ut för att du skulle lyckas nå målen?
  • Vad är dina styrkor och hur har de gjort så att företaget har utvecklats? Visa konkreta exempel på vad du har bidragit med.
  • Fundera om det finns några kurser eller utbildningar du skulle vilja gå för att stärka dig i din yrkesroll. Motivera i samtalet varför du tycker att den kunskap du får genom kursen/utbildningen skulle vara bra för företagets och din egen utveckling.
  • Tänk på att medarbetarsamtal och lönesamtal oftast är två skilda möten. Gör klart innan med din chef om lönen ska diskuteras under medarbetarsamtalet eller om ni har ett separat möte för det. Tänk på att det som kommer fram i medarbetarsamtalet ligger till grund för lönesamtalet.

Under medarbetarsamtalet

  • Se till att ni diskuterar framtiden. Vad är företagets mål och vad är dina egna planer? Vad ser du för utmaningar med rollen och hur vill du utvecklas?
  • Se till att ni gör upp en personlig utvecklingsplan och kommer överens om hur ni ska följa upp den.

Efter medarbetarsamtalet

  • Se till att du har de bästa förutsättningarna att genomföra planen du och din chef kommit överens om. Ta gärna initiativ till att ni bokar in uppföljande möten. Glöm inte bort att planera in dina eventuella kurser/utbildningar.

10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet