Inhouse / Ta referenser på din nya arbetsgivare
tony_svartvitt

Ta referenser på din nya arbetsgivare

Det är givetvis fortfarande vanligast att företag tar referenser på sina kandidater, men nu dyker det även upp rekryteringsprocesser där kandidaterna tar referenser på sin kommande arbetsgivare och chef. Vi har träffat en av dem.

Tony Pedersen och Inhouse kom tidigt i kontakt med varandra när den strategiskt viktiga rekryteringen som Global Learning & Development Manager till GANT skulle tillsättas, och Tony blev tidigt en av topp-kandidaterna i rekryteringsprocessen. Rollen innebär bland annat att bygga upp och driva ”GANT Academy”, ett nytt globalt koncept för all intern utbildning.

Under den gedigna rekryteringsprocessen träffade Tony sju av de högsta cheferna på företaget.
– Jag blev väldigt imponerad när ledningen berättade om vilken förändringsresa GANT har gjort med det interna värderingsarbetet. Jag fick även en väldigt bra magkänsla av såväl GANT som arbetsgivare som min blivande chef men jag ville kalibrera informationen så jag bad min blivande chef, HR-direktören på GANT, om referenser.

Så matchar du kandidat med företagskultur

Kalibrera ledningens syn på företaget
En av referenserna var en GANT-anställd som arbetar som direktrapporterande till HR-direktören och den andra referensen Tony ringde upp var en före detta anställd som lämnat företaget (men som inom kort kommer komma tillbaka till GANT).
– Mina frågor till referenserna handlade framförallt om två områden. Det första området fokuserade på ”Vision”, ”Mission” och värdeorden. Vet folk ute i organisationen vad det här är eller är det bara något ”top management” pratar om? . Har bara ledningen och övriga organisationen samma ambitioner och mål så är min övertygelse att vägen dit kommer man att lösa, det viktigaste för mig var att säkerställa att man delade samma syn internt om var företaget är på väg. Det andra området handlade om hur min nya chef är som ledare, för det var något som är viktigt för mig att stämma av. Det finns inget rätt eller fel när det handlar om vilken typ av ledare du är, utan vilken ledarstil som är rätt för just mig.

Ställ rätt frågor
Referenserna förstärkte Tonys positiva bild av företaget och han tillträder sin nya tjänst efter sommaren.
– Du tillbringar mycket tid på din arbetsplats och du arbetar ofta väldigt nära dina kollegor, så det är viktigt att det blir rätt. Det är så många frågor du kan få svar på genom att ta referenser på din nya arbetsplats. 

Tonys tips om du ska ta referenser är att du innan samtalet identifierar vad du tycker är viktigt så att du vet vilken information du ska kalibrera samt att ställa öppna frågor.
– Det referenserna sa stämde verkligen in på all tidigare information jag fått och för mig var referenstagningen ett viktigt steg rekryteringsprocessen.  Det här med att ta referenser på sin nya arbetsgivare i en rekryteringsprocess är något jag tror kommer att bli vanligare och vanligare. Det är inte längre arbetsgivarens marknad.

Gör succé på arbetsintervjun - våra bästa tips!