Inhouse / Vad gör en CFO?
Medarbetarsamtal

Vad gör en CFO?

Hon gör allt från strategiskt budgetarbete och att förhandla om nya avtal med leverantörer, till att styra upp rutiner med de anställdas tidrapporter. Christel Franzén, CFO på Caliroots, trivs verkligen med sitt jobb. 

– Det är superkul, men som CFO måste man vara beredd på allt, säger hon.

”Det här är jag” tänkte Christel Franzén när hon såg jobbannonsen från Caliroots. Hon sökte och fick också jobbet, och har nu varit anställd i ett halvår.

– Det är superkul, jag trivs verkligen så bra! Caliroots är inne i en enorm tillväxtfas, så det händer mycket och det är kul att inte bara förvalta verksamheten utan att få vara en del av förändringen och kunna påverka.

Caliroots är ett streetwear-företag, som har både fysiska butiker och en omfattande e-handel med verksamhet i princip över hela världen. Det som lockade Christel att söka jobbet var just att det var ett ungt företag med mycket på gång. Hon beskriver jobbet som en ”typisk CFO-tjänst” på ett mindre företag, med en blandning av högt och lågt.

– Som CFO ansvarar jag för den dagliga driften av ekonomiavdelningen, där vi är tre personer som jobbar. Sedan så kräver vår styrelse ganska omfattande löpande rapportering kring nyckeltal och uppföljningar mot budget, så det är också en viktig del av jobbet.

Ytterst ansvarig för ekonomin

Att jobba som CFO (Chief Financial Officer som den engelska titeln lyder) handlar om just detta, att ha koll på att företaget går som man tänkt sig och att man håller budget. Som CFO ser man till att säkerställa bokföringen och är ytterst ansvarig för att bolaget håller sig inom de ekonomiska ramarna. Nästan alltid ingår även personalansvar för de som jobbar på ekonomiavdelningen.

Vad är den stora utmaningen i rollen som CFO?

– Generellt så handlar det om att man måste fungera bra med vd:n, eftersom man jobbar så tight. Man måste kunna lita på sin vd till hundra procent. Det kan också vara en utmaning att ha en väldigt driven och säljfokuserad vd som gör mycket affärer, då måste man som CFO vara den som bromsar och säger ”en sak i taget”.

Revisionsbyrå bra erfarenhet

I grunden har Christel en fyraårig ekonomutbildning, och hon har sedan jobbat som ekonom främst på olika klädföretag. Hon har också hunnit med fem år på revisionsbyrå som revisor.

– Jag kan verkligen rekommendera att jobba på revisionsbyrå. Man lär sig mycket eftersom man är ute på så många olika uppdrag på olika företag. Man får också ett kontaktnät som är ovärderligt, kompisar och gamla kollegor som man alltid kan ringa.

”Måste vara beredd på allt”

Sedan 2006 har hon haft rollen som ekonomiansvarig eller CFO på olika företag. Den slitna gamla klyschan att man måste ”kunna ha många bollar i luften” stämmer i högsta grad i rollen som CFO.

– Man kastas mellan olika saker hela tiden och måste vara beredd på allt. Det är också en tuff och krävande roll, så det gäller att man har ett hårt skal. Dels så har man ju personalansvar, sedan så sitter man också i många förhandlingar om nya avtal och får lösa eventuella tvister. Man måste också se till så att alla rutiner följs, till exempel att tidrapporter kommer in i tid, så man måste vara administratör ut i fingerspetsarna. Så det kan vara tufft, men många saker är ju också väldigt roliga. Till exempel att man märker att man kan göra skillnad och får sin personal att utvecklas eller när man lyckas driva igenom ett nytt bra avtal.

Christel blev rekryterad till tjänsten på Caliroots via Inhouse, och hon fick göra två intervjuer och en personlighetsbedömning innan hon fick träffa vd:n på Caliroots.

Hur tycker du att rekryteringsprocessen fungerade?
– Den fungerade väldigt bra, dels så tycker jag att de som jag träffade i processen var väldigt trevliga och trivsamma och det blev mer som ett bra samtal än en intervju. Jag fick också bra återkoppling under processen, och det uppskattar man ju som kandidat. Och det var bra framför allt eftersom rekryteringen i det här fallet drog ut på tiden.

Vad är dina intryck av Inhouse?
– Jättebra! Om jag bara skulle gå in på en rekryteringsfirma så är det Inhouse jag skulle välja eftersom det är där som de mest spännande och roligaste tjänsterna finns – i alla fall inom mitt segment. Men också på grund av det trevliga bemötandet och att hela rekryteringsprocessen var så bra.

Till sist – kan du ge något råd till den som funderar på att bli CFO?
– Först och främst att våga söka CFO-tjänster. Man ska naturligtvis inte söka sådant man inte klarar av, men jag tycker att man ska se en annons som en önskelista och har man 8 av 10 kvalifikationer så ska man våga söka. Sedan måste man nog vara lite inställd på att det är ett tufft jobb. Det är en stor skillnad från när man är en del av ekonomiavdelningen och inte har något ansvar. Så man måste vara trygg i det man gör, och det blir man så klart genom att skaffa sig erfarenhet.