Inhouse / 10 tips på hur du bygger ditt personliga varumärke
Marknadsavdelning_2

10 tips på hur du bygger ditt personliga varumärke

Kortfattat är ditt personliga varumärke ditt professionella rykte; hur du uppfattas av personer i din omgivning, vad du står för och vad som gör dig unik. Ett arbete med ditt personliga varumärke kan du se som en långsiktig investering och handlar om självkännedom, du behöver ha kunskap om både dina styrkor och värderingar. Här kommer tio snabba konkreta tips om hur du bygger upp ditt egna varumärke.

Missa inte heller vår artikel "5 tips: Så här lyckas du på den digitala jobbintervjun"

1. Hur vill du att andra ska se dig?
Vad är dina mål, ambitioner och drömmar? Börja reflektera, sätt sedan upp några mål och skriv ned vad du vill uppnå med ditt personliga varumärke.

2. Vem är du i andras ögon?
Stämmer din bild överens med hur andra ser på dig? Fråga några kollegor om hur de skulle beskriva dig som person. Ditt professionella rykte är din i särklass främsta tillgång. Hur ser andra på dig och hur vill du att andra ska se dig?

3. Var dig själv.
Med punkt två sagt, bygg ditt personliga varumärke efter vem du är, och inte efter att låtsas vara någon du inte är. Dela med dig av dig själv och visa vem just du är som person.

4. Hitta dina starka sidor och unika kvalitéer.
Tänk på vad som gör just dig unik och gör att du sticker ut. Hur kan du sedan förmedla och visualisera det? Att bygga ett personligt varumärke handlar om att lyfta fram sina bästa sidor.

5. Ditt digitala varumärke är viktigt.
Öka synligheten av ditt varumärke i den digitala världen, se sociala medier som ett verktyg för att nå ut med ditt personliga varumärke. Tänk på att vara aktiv på exempelvis Linkedln. Här har du möjlighet att presentera dig själv och kommunicera ut dina starka sidor.

 Läs hur du kan finjustera din Linkedin profil för att få fart på din karriär

6.Var passionerad. 
Passionerade människor är de som skapar uppmärksamhet och som attraherar andra med sin energi. Visa att du tycker om det du gör och visa ditt engagemang.

7. Våga ta lärdomar och inspireras av andra!
Kör ditt eget race, men glöm inte bort att ta in nya tankar och erfarenheter. Vilka inspirerande personer har du i din närhet och vad kan du lära dig av det?

8. Öva på din korta "elevator speech"
Öva på en kort presentation av dig själv, och reflektera hur du uttrycker dig och vilka ord du väljer om du bara har en minut på dig. Testa gärna på en kollega eller kompis!

9. Ta ställning!
Ett effektivt sätt att synas är att ta ställning och debattera i olika frågor inom ditt område på exempelvis sociala medier. Gör dig synlig så att ditt nätverk vet att du finns och vad du brinner för.

10. Arbeta uthålligt med ditt personliga varumärke.
Ett personligt varumärke är ingenting som byggs upp på en dag. Det är något som du bygger upp under lång tid så låt det ta den tid som behövs. Förhoppningsvis börjar du snart få positiva reaktioner.

Läs även vår artikel "5 tips när du ska bygga och utveckla ett professionellt nätverk"