Inhouse / Så här håller du en bra arbetsintervju – 5 enkla steg
Nätverket för Executive Assistants och Organisationsutveckling inom HR

Så här håller du en bra arbetsintervju – 5 enkla steg

Ska du rekrytera en ny medarbetare? Rekrytering är idag en av de viktigaste investeringarna ett företag gör och en arbetsintervju är ett viktigt steg för att hitta rätt och kunna säkerställa intresse, kompetensnivå, erfarenhet och motivation. Det är ofta en rolig uppgift - men kan också vara tidskrävande.

Med de här tipsen vill vi underlätta ditt arbete och dela med oss av vår erfarenhet.

1. Avsätt tid
Stressa inte igenom dina intervjuer mellan möten och kritiska deadlines utan avsätt tid genom att blocka tider i din kalender för intervjuer tidigt i rekryteringsprocessen. Räkna också alltid in en stund på slutet av själva intervjun för kandidatens frågor eller om det är något annat kandidaten vill lyfta som du har missat att fråga om.

2. Var förberedd
Gör din läxa innan du sätter dig ned med kandidaten. Den arbetssökande personen har redan visat sitt intresse för ert företag genom att skicka in sitt CV, så det är bara rättvist att du visar ett intresse för kandidaten. Att vara påläst om personens profil, historia och resultat kommer att skapa en bra stämning på ert möte.

Missa inte ”Att bygga företagskultur är den avgörande faktorn för att få in talanger”

3. Minimera graden av nervositet
Många är nervösa innan en arbetsintervju. Det är därför alltid bra att ge kandidaten några minuter att slappna av och landa i rummet innan du börjar ställa dina frågor. Småprata genom att exempelvis berätta lite om jobbet för kandidaten, presentera dig själv och din roll samt hur du har tänkt lägga upp ert möte.

4. Ställ rätt frågor
Ställ relevanta och konkreta frågor för just den rollen och använd samma frågor till alla kandidater i processen för att kunna jämföra deras svar. Det bästa sättet att förutspå hur en person kommer att fungera och bete sig i er organisation är att försöka kartlägga hur kandidaten har betett sig i liknande situationer tidigare. Undvik slutna frågor, det vill säga frågor som kan besvaras med ja eller nej, utan ställ frågor som börjar med ”hur”, ”vad” och ”varför”.

5. Marknadsför er arbetsplats
Vi har sagt det förut, och vi säger det igen, det är både den nya kandidaten och den nya arbetsgivaren som behöver visa framfötterna. Det innebär att det inte bara är personen som är på intervjun som ska se intervjun som ett säljmöte, utan även du. Ge en positiv bild av ditt företag, du vill att kandidaten ska lämna ert möte med en positiv känsla.

Bonustips: Glöm inte att återkoppla! Även om du har träffat kandidater som inte blir aktuella för just den här tjänsten kan de vara intressanta i framtiden. Om inte annat kommer de definitivt att berätta för andra om ert företag.

Avslutningsvis så är en väl genomförd anställningsintervju väldigt värdefull. Inget är bättre för ett företag än rätt person på rätt plats!

Missa inte "Så här sätter du mål för ditt jobbår"