Inhouse / ”Företag måste sluta tro att lösningen finns någon annanstans”
magnus_berg_1127x552

”Företag måste sluta tro att lösningen finns någon annanstans”

Magnus Berg har grundat varumärkesbyrån Snask, en av världens mest attraktiva arbetsplatser för kreatörer, och den 16 maj står han på scenen på vår årliga inspirationsdag ”Inhouse Inspiration Day” på ämnet kreativitet.  

Här kan du läsa programmet till Inhouse Inspiration Day

Att starta en byrå som 22-åring
Magnus studerade grafisk design på Cumbria Institute of the Arts i norra England i mitten av 00-talet och det var också där han träffade sina medgrundare till varumärkesbyrån Snask.
-Vi ville inte hamna på någon annans byrå, och behöva rätta oss efter upprättade system och processer. Som slutprojekt skapade vi därför vårt egna företag Snask, som har associationer till godis, skvaller och snusk – tre söta och syndiga saker alla har åsikter om. Därefter var det bara att boka en enkel Ryan Air-biljett från Glasgow till Stockholm och starta byrån.

- När man driver sin egna byrå får man anta alla hattar, från att svabba golv vid översvämning till att skicka projektförslag kl. 23 på kvällen. Vi hade ju heller ingen erfarenhet från andra byråer och hade ingen koll på hur saker ”skulle göras”, utan tog beslut utifrån sunt förnuft och hur vi själva ville att världen skulle se ut. Mindre torra företagspresentation och mer design som kändes i magen. Vi jobbade otroligt hårt och det gick därmed också väldigt bra.

Rock’n’roll-status i designvärlden
Att Snask låg i framkant i designvärlden och hade en rock’n’roll-status i branschen gjorde att de bl.a. fick föreläsa på inflytelserika designkonferenser och startade en egen kreativ festival. Under tiden på Snask samarbetade Magnus med flera inhousebyråer, med uppdraget att stimulera deras interna kreativitet.
- När man kommer utifrån är man inte ett dugg färgad av internpolitik, samtal i styrelserum eller av tidigare misstag utan jag kunde följa en kreativ agenda och förverkliga koncept som någon typ av bombinjektion. Vi la mycket kärlek och tid på att utveckla visuella identiteter som höll en extremt hög nivå, där designen drev kommunikationen.

Efter tiden på Snask har Magnus arbetat på byråerna Essen International och House of Radon som Creative Director och nyligen har han valt att gå till försäkringsbolaget Hedvig som Head of Brand and marketing. Så när han nu lämnar byråvärlden och börjar arbeta på kundsidan, hur ska han hålla kreativiteten vid liv?
- Utmaningen är att inte enbart bli en producerande enhet som bara spottar ut sig produktioner, utan att etablera en kultur som uppmuntrar människor att komma med idéer. De flesta bolag har ett stukat självförtroende kring sitt varumärke och man verkar tro att utanför företagets väggar så finns det en magisk kreativ byrå med geniala kreatörer som ska måla med en magisk pensel. Företag måste sluta tro att lösningen finns någon annanstans, och istället för att dränka kreatörerna med mossiga PowerPoints behöver kreatörerna göra det de brinner för.

Behåll din inre skitunge
Att konsumera kultur och samhällsfrågor är helt avgörande för att bli en kreatör i framkant, menar Magnus.
- För att behålla kreativiteten och inspirationen räcker det inte att läsa branschbloggar, utan du behöver också intressera dig av de ämnen som människor snackar om vid middagsbordet. Kolla på Debatt, varför inte Jersey Shores, prenumerera på Focus och gå på någon fotbollsmatch ibland. Konsumera fin- och fulkultur. Intressera dig för världen, för det är ju världen du kommunicerar till. Snacka med dina grannar, för de mest spännande och innovativa idéerna knyter an till vad som händer i samhället och på andra sidan staketet kan du lära dig mycket. Du behöver liksom behålla din inre skitunge som drivs av nyfikenhet.

Här kan du läsa om Kendra på Telenor- en annan huvudtalare på Inhouse Inspiration Day