Inhouse / Erfarenhetsstiftelsen ska minska den svensk ålderismen
Erfarenhetsstiftelsen

Erfarenhetsstiftelsen ska minska den svensk ålderismen

Med en åldrande och allt friskare befolkning, har ålderismen snabbt vuxit till en av vår tids viktigaste samhällsfrågor att hantera. WHO har uppgraderat ålderism till global utmaning, då den orsakar enorma hälso-kostnader världen över. WHO efterlyser därför initiativ och strategier på nationell basis för att vända utvecklingen.

Konsult- och rekryteringsföretaget Inhouse AB och kommunikationskonsulten och ålderism-experten John Mellkvist grundar nu Erfarenhetsstiftelsen, med syftet att genom kunskapsspridning och opinionsbildning belysa och lyfta erfarenhetens roll och betydelse i samhälle och arbetsliv, samt minska ålderismens utbredning.
–  Åldersdiskriminering hämmar utveckling av såväl företag och organisationer som av individer. Den vanligaste åldersdiskrimineringen sker när äldre kandidater blir bortvalda i jobbprocesser om nya jobb. Men det kan också ske när unga kandidater har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden eller blir hänvisade till att göra mindre kvalificerade arbetsuppgifter på en arbetsplats, säger Jens Ölander VD på Inhouse AB.

Erfarenhetsstiftelsen har även instiftat Inhouse och John Mellkvist stipendium för insatser mot åldersdiskriminering. Stipendiet är tänkt att årligen delas ut till en organisation eller person som, på ett tydligt sätt gjort insatser mot- eller på annat sätt uppmärksammat ålderism eller åldersdiskriminering på arbetsmarknaden eller i arbetslivet.
– Vi behöver ett varaktigt fokus på ämnet så att åldersfördomar kan minskas och fler människor därigenom komma till sin rätt över längre tid. Vi är kort sagt för dåliga på att ta tillvara livserfarenhet i svenskt arbets- och samhällsliv. Erfarenhetsstiftelsen är ett långsiktigt initiativ, skapat för att uppmuntra fler och andra initiativ, säger stiftelsens medgrundare John Mellkvist.

Läs mer om Erfarenhetsstiftelsen här

Tre kollegor i ett möte. En äldre och två yngre som tittar på en datorskärm.