Inhouse / Så här styr du upp din arbetstid inför julledigheten – 10 tips
Vinter2021

Så här styr du upp din arbetstid inför julledigheten – 10 tips

December är här och även fast det är mysigt med julstjärnor, pepparkakor och julmusik så är december en månad när många är väldigt stressade. För en del av oss innebär december även snart en julledighet och här delar vi med oss av tio snabba tips på hur du skapar struktur innan julledigheten.

1. Börja med det som är viktigast 
Ta dig tid att prioritera vad som är viktigast att hinna med under resterande veckor innan ledigheten. Skriv en lista över dina pågående projekt och lösa trådar samt när de ska vara klara. Prioritera resultatskapande uppgifter med hög prioritet som du måste ta tag i under december och lägg det som faktiskt kan vänta längre ner på att göra listan.

2. Undvik ostrukturerade och långa möten 
Fundera på om du verkligen behöver delta på alla möten och om mötet är kritiskt att hinna med just nu. I vissa fall kan mötena även kortas ner till effektiva 30 minuter. Att ha en tydlig tidsbestämd agenda brukar även effektivisera mötet.

3. Undvik ”förutsättningslösa” möten
De ”förutsättningslösa” mötena med eventuella nya leverantörer kan ofta vänta till januari, såväl lunchmötet med den f.d. kollegan som du har försökt klämma in innan julsemestern. Fundera på om du verkligen ska prioritera det just nu.

Missa inte tipsen ”Så skapar du effektiva möten”

4. Gör dig själv ersättlig
Försök involvera kollegor i ditt arbete så att det alltid finns någon som är insatt och kan ta över om du blir fast i ett projekt, blir sjuk eller behöver vabba. Går inte det så är en ökad klarhet kring vem som är ansvarig för vad ett bra steg på vägen för dig och dina kollegor.

5. Lägg in mikropauser
När vi är stressade är det viktigt med återhämtning. Res dig upp och ta en frukt, ta en promenad runt kvarteret eller ta 2 minuter till att bara andas riktigt djupt. Det är lätt att prioritera bort sig själv i decemberstöket men det lönar sig ytterst sällan.

6. Gör en sak i taget
Att göra flera arbetsuppgifter samtidigt kan verka effektivt men i verkligheten så saktar det ner oss från att göra saker helt färdiga. Fokusera på att verkligen slutföra ett moment innan du börjar med nästa. Den klassiska att göra listan kan hjälpa till.

Missa inte vårt stora artikel-bibliotek med fler artiklar och nyheter

7. Organisera din sista arbetsvecka
Planera din sista arbetsvecka redan nu. Om det känns övermäktigt, planera i alla fall din sista arbetsdag så att du kan avsluta de prioriterade uppgifterna på förmiddagen och ägna eftermiddagen åt att städa bort det som behövs. Aktivera ditt frånvaromeddelande i mejlen några timmar innan du går hem, så att det inte ramlar in nya saker i mejlkorgen som du känner att du måste hantera.

8. Säg nej
Lättare sagt än gjort men ta dig en funderare på vilka saker du helt enkelt måste säga nej till. När en kollega kommer med ett nytt initiativ eller projekt kan det ibland ta emot att ducka, men ibland är det ett nödvändigt ont. Saker du ändå inte kommer hinna med att avsluta eller starta igång innan semestern får helt enkelt pausas till januari.

9.  Skriv ner det du ska ta tag i efter semestern
Det låter kanske tråkigt att redan nu börja fundera på vad som ska ske efter jul-och nyårshelgerna men det gör att du kan känna dig trygg med att saker inte kommer att glömmas bort. Det kommer troligtvis även göra att du har lättare att släppa jobbtankar under din semester samt korta ner din startsträcka när du är tillbaka.

10. Planera in din ledighet
Aktivera ett frånvaromeddelande i ditt mejlprogram, prata in ett nytt meddelande på din röstbrevlåda och hänvisa (om möjligt) vidare till annan ansvarig kollega eller växelPå det sättet vet dina kunder och samarbetspartners vem de ska vända sig till om något akut händer.