Inhouse / Artiklar / 10 tips: Så här skriver du ett riktigt bra CV
Händer som skriver på ett tangentbord till en dator

10 tips: Så här skriver du ett riktigt bra CV

Nytt år och nya möjligheter, kanske känner du att det är hög tid att börja kika på nya jobb? Det första du behöver göra är att uppdatera ditt CV. Här har vi samlat de viktigaste tipsen om vad du ska tänka på när du skriver ditt CV och söker efter inspiration. Kan du bocka av dessa 10 punkterna har du kommit en bra bit på vägen till ett optimalt CV.

  1. Ett grundläggande tips är att ditt CV ska vara lättöverskådligt och snabbt ge en bild av dig, dina kunskaper och erfarenheter. Lägg fokus på din kompetens, snarare än att beskriva dig som person.
  2. Dela upp ditt CV i tydliga rubriker som arbetslivserfarenhet, utbildningar och framtidsplaner m.fl. Det är viktigt att ditt CV är välstrukturerat så att rekryteraren snabbt hittar relevant information.
  3. Säkerställ att dokumentet är lättläst. Undvik därför för liten storlek på din text, ljusa färger, snirkliga typsnitt eller en plottrig bakgrund, det försvårar läsbarheten.
  4. Skriv ditt CV i kronologisk tidsordning – börja med senaste anställningen. Ju längre bort i tiden, ju färre ord i beskrivningen. Utbildningar och kurser kommer efter arbetslivserfarenhet men med samma uppställning, senast först.
  5. Se till att plocka ut de mest relevanta arbetsuppgifterna i beskrivningen från tidigare anställningar som stärker dig för jobbet du söker. Leta efter nyckelord i platsannonsen och lyft det i ditt CV, exempelvis "koncernredovisning", "ekonomisystem" eller "årsbokslut".
  6. Lyft resultaten som uppnåtts i dina tidigare projekt. Försök att konkretisera och kvantifiera dina framgångar, exempelvis ”I min roll som X under perioden Y var lönsamhetsutvecklingen Z”.
  7. Om du bifogar ett personligt brev, tänk då på att ditt personliga brev är ett komplement till ditt CV. Dokumentet ger dig möjlighet att tydligare beskriva dig som person, dina styrkor, mål och ambitioner på ett personligt, men inte privat sätt.
  8. Beskriv varför du är intresserad av tjänsten. Förvånansvärt många kandidater missar att formulera varför du vill börja arbeta just här. Visa att du förstår arbetsgivaren, branschen och jobbet du söker.
  9. Som regel ska ett CV vara max två sidor. Kort och koncis är bra ledord, om du till exempel är erfaren i ditt yrke och har jobbat ett tag behöver du inte nämna vilka extrajobb du haft under studietiden.
  10. Var noga med att inte ha stavfel och särskrivningar. Be någon att kolla igenom ditt CV innan du skickar in din ansökan.

Lästips! "Gör succé på arbetsintervjun – våra 5 bästa tips