5 tips för att lyckas under jobbintervjun

Du skickar många ansökningar till olika arbetsgivare i förhoppning om att få komma till en jobbintervju. Efter en tid får du kanske ett samtal där du blir inbjuden till en anställningsintervju och då slår ofta nervositeten till. Men kom ihåg att när du blir kallad på intervju så är det ett bevis på att du är intressant och att vi vill veta mer om dig! Här ger vi dig 5 tänkvärda tips inför din arbetsintervju.

Gör succé på arbetsintervjun - våra bästa tips!


1. Förbered dig genom gedigen research
Det viktigaste inför en jobbintervjuförberedelse är att forska. Företaget har redan visat intresse för dig, så det är bara rättvist att du visar ett intresse för företaget. Googla företaget på webben, gå igenom deras webbplats, nyhetsflöden på sociala medier och skriv ned en kort sammanfattning över vad företaget sysslar med. Att ha en god uppfattning om företagets profil, historia och resultat kommer att göra ett positivt intryck på rekryteraren. Du bör också planera i förväg för hur du ska ta dig fram till intervjuplatsen så att du inte blir sen.

2. Tänk igenom svaren på de vanligaste frågorna

  • Berätta lite om dig själv – Öppningsfråga som ger intervjuaren ett första intryck. Anpassa det du säger till tjänsten och lyft fram rätt del av din kompetens.
  • Vad vet du om oss? – En fråga som avslöjar hur väl du förberett dig. Kunskaper visar att du är motiverad för arbetet.
  • Varför har du sökt just det här jobbet? – Intervjuaren vill veta om du är motiverad för just det här jobbet eller om du söker vilka jobb som helst. 

Missa inte vår artikel ”5 tips på hur du vässar ditt CV”

3. Ge ett bra första intryck
Vi vet alla hur viktigt ett bra första intryck är. Du kan vara lysande under intervjun med kunskap om företaget och visa fenomenala färdigheter, men om din attityd är bristfällig, så får du minuspoäng för det. En självsäker och artig arbetssökande får en fördel från början, för ytterst få personer vill arbeta med någon som är sen, otrevlig mot receptionisten och undviker ögonkontakt.

4. Var lugn och fokuserad
Det kan lätt uppstå nervositet i stressade situationer, och anställningsintervjuer är inget undantag. Men låt inte det påverka ditt fokus. Detta är särskilt viktigt när anställningsintervjun är i gång och rekryteraren börjar ställa frågor. Även om många är rädda för detta skede av intervjun, så försöker rekryteraren helt enkelt att ta reda på mer om dig och avgöra om du är rätt person för jobbet. Var ärlig, fokuserad och koncentrerad under intervjun.

5. Tänk på ditt kroppsspråk
Kroppsspråk utgör en mycket viktig del av kommunikationen, särskilt under en intervju. Om du är för avslappnad, kommer rekryteraren tro att du inte tar intervjun på allvar. Om du är för spänd kan du göra ett intryck av att du är alltför uppjagad för att effektivt hantera stress på jobbet. För att minimera risken att göra fel intryck, bör du ägna lite av din tid för att förstå ditt eget kroppsspråk och dina vanor. Fråga dina vänner och familj om feedback. Helst ska du sitta i en kroppsposition som uppvisar uppmärksamhet och förtroende. 

Bonustips: Förbered gärna egna frågor, både om företaget och tjänsten. Det är ett bra sätt för att visa ditt engagemang. 

Missa inte ”Sociala medier blir allt viktigare vid rekryteringar”.

Nyheter

Liknande artiklar

Gör succé på arbetsintervjun

10 frågor du bör ställa under medarbetar-samtalet!

Medarbetarsamtalet är det perfekta tillfället att stämma av hur dina medarbetare mår och presterar – följ våra tips!

Ladda hem guide »