Inhouse / De 5 vanligaste misstagen på jobbintervjun
2017-01-inhouse-467-edit-1-scaled

De 5 vanligaste misstagen på jobbintervjun

Är du kallad på arbetsintervju? Grattis! Att bli kallad till intervju innebär ett steg närmare jobbet. För att lyckas är det viktigt att tänka på att rekryterare och arbetsgivare ofta träffar många kandidater i en rekryteringsprocess och det kan vara stor konkurrens. Här är misstagen du ska undvika att göra på din arbetsintervju.

Läs även: "Så här förbereder du dig inför jobbintervjun"

1. Du har slarvat med intervjuförberedelserna
Slarva inte att läsa på om företaget innan intervjun, det kommer att märkas. Kandidater måste kunna svara på vad de vet om företaget, varför de vill ha rollen och pålästa kandidater kommer också att ha med ett antal frågor att ställa under intervjun.
TIPS! Gå igenom hemsidan, googla fram aktuella artiklar, läs förordet i årsrapporten och undersök företagets aktiviteter på sociala medier.

2. Du framstår som oengagerad
Om du saknar vett och etikett på en intervju kan det tolkas som att du saknar mognad och respekt, för såväl rekryterarens tid som intervjuprocessen. Det här är några röda flaggor:

- Kandidaten anländer sent (om du blir sen; meddela det och be om ursäkt).

- Kandidaten säger att hon/han söker vilka jobb som helst (även om det är sant gör du det svårt för intervjuaren att avgöra om du kommer bli långvarig och vilken riktning du har).

- Kandidaten har en ihopsjunken hållning, rycker på axlarna och gäspar.

3. Du är negativ om tidigare arbetsgivare
Det kommer komma flera tillfällen under intervjuprocessen när du kan diskutera din nuvarande eller tidigare arbetsgivare, till exempel när vi frågar dig varför du vill lämna ditt nuvarande jobb. Oavsett orsaken till att du slutat, svartmåla aldrig tidigare arbetsgivare. Sättet hur du som kandidat beskriver dina arbetsgivare säger mycket om din karaktär, kandidater som är alltför negativa riskerar att framstå som illojala.

4. Du uppfattas som självgod
När du kommer till en arbetsintervju ska du självklart sälja in dig själv och din kompetens, men det finns också en gräns till att det blir en monolog av ”jag kan allt, jag vet allt och jag är bäst”. Ingen är perfekt eller kan passa in överallt, så glöm inte att vara ödmjuk. Om man beskriver sig själv som innovativ och lösningsorienterad så bör man också tänka igenom situationer i arbetslivet som faktiskt bevisar det.

5. Du visar ingen entusiasm
När du går på en arbetsintervju måste du kunna berätta var du vill vara om fem, eller till och med 10 år. Kan du berätta vad dina karriärsmål är, eller vad du hoppas uppnå? Är du intresserade av att höra om möjligheterna till karriärutveckling? Vi rekryterare vill se din passion och drivkraft! En passivitet och en alltför tillbakalutad inställning på en intervju kan tyvärr tolkas som att man är van att få mycket serverat och saknar ambition.
TIPS! Ställ frågor, var aktiv och visa att du är intresserad.

Avslutningsvis, att sälja in dig själv på en jobbintervju på ett naturligt sätt handlar om övning och träning. När du bemästrar tekniken kommer du att ha en tillgång som du kommer ha stor nytta av livet ut.

Missa inte "Gör succé på nya jobbet- våra 10 bästa råd"