Kontakt
23 maj, 2017

De 5 vanligaste misstagen på jobbintervjun


Är du kallad på arbetsintervju? Grattis! Att bli kallad till intervju innebär ett steg närmare jobbet. Men för att gå hela vägen är det viktigt att tänka på att rekryterare och arbetsgivare träffar många kandidater i en rekryteringsprocess och det är ofta stor konkurrens. Här är misstagen du ska undvika att göra på din arbetsintervju.

Gör succé på arbetsintervjun - våra bästa tips!

1. Du har slarvat med intervjuförberedelserna
Slarva inte med att läsa på om företaget innan intervjun, det kommer att märkas. Kandidater måste kunna svara på vad de vet om företaget sedan innan, varför de vill ha rollen och pålästa kandidater kommer också att ha med ett antal frågor att ställa under intervjun. TIPS! Gå igenom hemsidan, googla fram aktuella artiklar, läs förordet i årsrapporten och undersök företagets aktiviteter på sociala medier.

2. Du saknar intervjuetikett
Om kandidaten saknar intervjuetikett, så kan det vara en indikation på att de saknar en grundläggande mognad och respekt för såväl rekryterarens tid som intervjuprocessen. Det här är några röda flaggor:

  • Kandidaten anländer sent (om du blir sen, meddela att du är på väg och be om ursäkt).
  • Kandidaten har inte stängt av sin mobiltelefon under intervjun.
  • Kandidaten är oförskämd till receptionisten eller andra kollegor.

3. Du är negativ om tidigare arbetsgivare
Det kommer att finnas flera möjligheter under intervjuprocessen för dig att diskutera dina nuvarande eller tidigare arbetsgivare, till exempel när vi frågar dig varför du vill lämna ditt nuvarande jobb. Oavsett orsaken till att du slutat, svartmåla aldrig tidigare arbetsgivare. Sättet på hur du som kandidat beskriver dina arbetsgivare säger mycket om din karaktär, kandidater som är alltför negativa riskerar att framstå som illojala.

4. Du uppfattas som självgod
När du kommer till en arbetsintervju ska du självklart sälja in dig själv och din kompetens, men det finns också en gräns till att det blir en monolog av ”jag kan allt, jag vet allt, jag är bäst”. Ingen är perfekt eller kan passa in överallt, så glöm inte att vara ödmjuk. Och när du berättar om dina positiva egenskaper, glöm inte att ge konkreta exempel som faktiskt bevisar detta. Om man beskriver sig själv som innovativ och lösningsorienterad så bör man också tänka igenom situationer i arbetslivet som faktiskt ”intygar” det.

5. Du visar ingen entusiasm
När du går på en arbetsintervju måste du kunna berätta var du vill vara om fem eller till och med 10 år. Kan du berätta vad dina karriärsmål är, eller vad du hoppas uppnå från denna roll? Är du intresserade av att höra om möjligheterna till karriärutveckling? Vi rekryterare vill se din passion och drivkraft! En passivitet och en alltför tillbakalutad inställning på en intervju kan tyvärr tolkas som att man är van att få mycket serverat och saknar ambition. TIPS! Ställ frågor, var aktiv och visa att du är intresserad.

Avslutningsvis, att på ett naturligt sätt sälja in dig själv på en jobbintervju handlar om övning och träning. När du bemästrar tekniken kommer du att ha en tillgång som du kommer ha stor nytta av livet ut.

Gör succé på arbetsintervjun - våra bästa tips!

 

Sorterat under Kommunikation

Liknande artiklar