Inhouse / Artiklar / Så här förbereder du dig inför jobbintervjun
Konsultlösningar inom marknad och kommunikation

Så här förbereder du dig inför jobbintervjun

Att förbereda sig väl inför en arbetsintervju borde vara en självklarhet, för det visar sig ganska snabbt om kandidaten inte har förberett sig och läst på i förväg. I den här artikeln får du tips på vad du kan göra innan själva arbetsintervjun för att vara så redo det bara går.

1. Förbered dig genom gedigen research
Lägg tid på att googla företaget, gå igenom deras hemsida och nyhetsflöden på sociala medier och skriv ned en kort sammanfattning över vad företaget sysslar med. Att ha en god och heltäckande uppfattning om företagets profil, historia och resultat kommer göra ett positivt intryck på rekryteraren.

Missa inte vår artikel "5 tips för att lyckas under jobbintervjun"

2. Formulera din pitch
Är det något du kan vara säker på är det att förr eller senare under intervjun kommer rekryteraren eller din nya chef vilja veta; varför vill du arbeta på just det här företaget och varför passar just du så bra för den sökta rollen?

3. Tänk igenom svaren på de vanligaste frågorna
På nätet finns det otaliga artiklar med de vanligaste intervjufrågorna men tre vanligt förekommande är:
- Kan du berätta lite om dig själv? En öppningsfråga som ger intervjuaren ett första intryck. Anpassa det du säger till tjänsten och lyft fram rätt del av din kompetens.
- Vad vet du om oss? En fråga som avslöjar hur väl du förberett dig.
- Varför sökte du den här tjänsten? Tänk igenom vad det var som fångade ditt intresse och hur din egna erfarenhet kan komma till nytta i den nya rollen.

Läs även "Gör succé på nya jobbet- våra 10 bästa råd"

4. Fingranska jobbannonsen
Läs jobbannonsen noggrant och identifiera troliga ämnen som kan dyka upp under intervjun. Granska vad som efterfrågas och förbered dig genom att i förhand tänka ut olika situationer då du använt dig av den kunskapen och de personliga egenskaper som lyfts fram i jobbannonsen.

5. Förbered dina egna frågor
Att ställa egna frågor visar på ett genuint intresse för tjänsten och samtidigt kan du skapa dig en bild av företaget (och om du överhuvudtaget vill jobba där). Fokusera på ämnen som är viktiga för dig. Här är några förslag som kan vara till hjälp:
– Vilka utmaningar finns inom den här tjänsten?
– Hur ser organisationen ut?
– Vilka mål finns uppsatta för tjänsten och företaget?
– Vart vill ni som företag vara om fem år?
– Hur ser tidsplanen ut för den här rekryteringen?

Läs även "Ta referenser på din nya arbetsplats"

6. Öva, öva, öva
Formulera, träna och reflektera på ovan punkter. Om du är väl förberedd för din jobbintervju är chansen större att du gör ett gott intryck. Det brukar också vara ett effektivt sätt att hålla nervositeten i schack.

Stort lycka till!