Inhouse / Inhouse och John Mellkvist stipendium 2022 tilldelas Barbro Westerholm och organisationen Gubbe
ES_toppbild

Inhouse och John Mellkvist stipendium 2022 tilldelas Barbro Westerholm och organisationen Gubbe

Stipendie_vinnarna_2

Ikväll delar Erfarenhetsstiftelsen ut de två första Inhouse och John Mellkvist stipendium, för insatser mot ålderism och åldersdiskriminering. Erfarenhetsstiftelsens jury har det här första verksamhetsår utsett en person och en organisation som båda har en stark koppling till ämnet, på helt olika sätt.

2022 år stipendiater är Barbro Westerholm, läkare, forskare, ämbetsman och riksdagsledamot samt organisationen Gubbe vars utgångspunkt är att hjälpa äldre att få en lyckligare och aktivare ålderdom.

– Vi är glada att detta första verksamhetsår ha hittat två så självklara stipendiater och vägvisare i Barbro Westerholm och Gubbe. I det ena fallet en årsrik person med ett aldrig sinande samhällsengagemang och en kristallklar röst i åldersdebatten. I det andra fallet en organisation där yngre på ett konkret och inspirerande sätt visar värdet av äldre, säger Erfarenhetsstiftelsens medgrundare John Mellkvist.

Stipendiaternas uttalande

Stipendiet är på 50 000 kronor vardera och förhoppningen är att summan kommer kunna bidra till fortsatt arbete mot åldersdiskriminering framåt.

– Since the beginning of Gubbe’s story we have focused on creating meaningful jobs for young people, and helped many take their first step into the working world. We have seen how covid has made it even more difficult for young people to get their first work experience. It is a huge honor for us to get the John Mellkvist award, as creating jobs for young people while helping the elderly live happier lives and bridging the gap between generations is at the core of what we do, säger Sandra Lounamaa, en av Gubbes grundare.

– Det känns stort att få Inhouse och John Mellkvist stipendium för insatser mot åldersdiskriminering. Det är den fråga jag främst kommer att arbeta med efter det jag lämnat riksdagen. Målet är att tillsammans med Ingrid Kinne Lindgren publicera en bok med konkreta förslag till åtgärder för att årsrika människor ska ses som en tillgång i vårt samhälle. De ska kunna leva sina liv så som de själva önskar så länge de inte träder någon annans frihet förnär, säger Barbro Westerholm.

Erfarenhetsstiftelsen grundades hösten 2021 av konsult- och rekryteringsföretaget Inhouse AB och John Mellkvist med syfte att främja värdet av erfarenhet och motverka ålderism och åldersdiskriminering i arbetslivet.