Inhouse / Gunilla Köhler, klassmormor: ”Man känner sig uppskattad och behövd”
klassmormor-artikelbild

Gunilla Köhler, klassmormor: ”Man känner sig uppskattad och behövd”

Andra nomineringen till vår Wall of Inspiration blev klassmormor Gunilla Köhler. Hon gick i pension 2019 men kände sig inte redo att lämna arbetslivet och hade mycket energi kvar att ge, så hon kontaktade några skolor i närheten.

Nominera någon till Inhouse Wall of Inspiration

– Jag kontaktade klassföreståndaren Helena Clifford Zenk på Skälby för- och grundskola, och råkade nämna att jag skulle försöka få ett volontärjobb som klassmormor, då jublade hon och undrade om jag inte kunde tänka mig att komma till hennes klass på lågstadiet. Hon skulle bara kontrollera med rektorn att det var OK, säger Gunilla.

Carl Johan Westman, rektor på Skälby för- och grundskola, mottog förslaget glatt ser väldigt positivt på Gunillas nya roll som klassmormor på skolan.

– Jag tror det finns ett stort värde i att unga elever ges möjlighet att möta äldre vuxna i skolmiljö och att dessa kan fungera som goda förebilder utifrån sin livserfarenhet. Som klassmormor kan man vara en viktig social resurs för elevgrupper och enskilda elever – men också utgöra ett stöd till exempelvis klassläraren eller fritidspedagogen i dennes arbete. Det finns forskning som ger stöd att en äldre vuxen i skolmiljö verkligen har en positiv inverkan i form av lugnare lektioner och mer tid för undervisning. Jag skulle gärna se att vi hade fler klassmormödrar eller klassmorfäder på skolan, säger Carl.

Fördelar och initiativ

Gunilla har höga förhoppningar om att hennes roll kommer att ge möjlighet för arbete över generationer och att barnen kommer att gynnas av att umgås med äldre.

– Jag tror att många barn inte umgås med äldre i dagsläget. Mor- och farföräldrar arbetar själva eller bor kanske långt ifrån, så det kanske enbart blir under semester och storhelger de träffas. Då jag själv jobbat på förskolor under 80-talet så vet jag att en extra person några timmar gör stor skillnad i barngruppen. De mor- och farföräldrar som hämtade sina barnbarn fick ofta sitta och prata med andra nyfikna och frågvisa barn också. Jag tror därför det finns ett behov av någon som bara kan vara med.

Som kommunens första klassmormor uppmanar Gunilla fler skolor till att testa samma metod och att hennes handlingskraft antagligen skulle uppskattas av fler pensionärer.

– Tycker du om att umgås med barn är det här ett perfekt tillfälle, man känner sig uppskattad och behövd utan att behöva ha huvudansvaret för verksamheten. För min egen del tycker jag att det är så upplyftande och lärorikt att se saker genom barnens ögon, säger Gunilla.

Vilka är dina främsta tips till de personer som inte riktigt vågat ta steget men vill jobba efter pension?

– Fundera ut om det är något speciellt du skulle vilja arbeta med eller prova på och att du är beredd på att arbeta utan lön. Gör en presentera av dig och vad du skulle vilja arbeta med, fråga sedan om du kan få praktisera eller erbjud volontärarbete. När du provat på och känt efter att det passar dig, så kanske du vågar söka ett betalt jobb.

Vill du också nominera en person eller en organisation till Inhouse Wall of Inspiration? Här hittar du nomineringsformuläret.