Inhouse Wall of Inspiration
Med Erfarenhetsstiftelsen vill vi uppmana arbete mot ålderism och åldersdiskriminering, därför delar vi ut ”Inhouse och John Mellkvist stipendium för insatser mot åldersdiskriminering” varje år till en person eller en organisation som vi anser speglar dessa värderingar. Men vi vill hylla personer och organisationer året om, därför har vi skapat Inhouse Wall of Inspiration. Här kommer vi kontinuerligt hylla de som aktivt arbetar mot åldersdiskriminering. Vet du någon som du skulle vilja nominera? Tveka inte och skicka in din nominering redan idag.
Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal
På Antidiskrimineringsbyrån arbetar de med kostnadsfritt stöd till de som utsätts för diskriminering samtidigt som de också arbetar med utbildning och informationsspridning. De stöttar med andra ord upp när diskriminering skett och arbetar samtidigt förebyggande mot att diskriminering ska ske.
Den här typen av antidiskrimineringsbyråer har en unik position då de främst verkar lokalt, nära personer och grupper som utsätts för diskriminering. Detta ger dem specifik kunskap kopplat till anmälningar lokalt som centrala myndigheter har svårt att få. Med lite medel men bred kompetens arbetar Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal för alla människors rätt att inte bli utsatta för diskriminering och orättvisor oavsett kön, könsöverskridande identitet/uttryck, etnicitet, religion och trosuppfattning, ålder, funktionsnedsättning och sexuell läggning.
– Med lite medel men med bred kompetens hjälper vi enskilda personer. Vi är extra stolta att kunna bertta att vi i slutet av 2021 vann en förlikning mot en kommun och då hjälpte vi en enskild person som blivit utsatt för åldersdiskriminering, säger Eva Enderlein Fall, Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal.
Publicerat 2022-02-04
Klassmormor Gunilla Köhler
Gunilla Köhler gick i pension 2019 men kände sig inte redo att lämna arbetslivet och hade mycket energi kvar att ge, så hon kontaktade några skolor i närheten.
– Jag kontaktade klassföreståndaren Helena Clifford Zenk på Skälby för- och grundskola, och råkade nämna att jag skulle försöka få ett volontärjobb som klassmormor, då jublade hon och undrade om jag inte kunde tänka mig att komma till hennes klass på lågstadiet. Hon skulle bara kontrollera med rektorn att det var OK, säger Gunilla.
Nu har Gunilla fått rollen som klassmormor och besöker skolan en gång i veckan. Carl Johan Westman, rektor på Skälby för- och grundskola, mottog förslaget glatt ser väldigt positivt på Gunillas nya roll som klassmormor på skolan.
– Jag tror det finns ett stort värde i att unga elever ges möjlighet att möta äldre vuxna i skolmiljö och att dessa kan fungera som goda förebilder utifrån sin livserfarenhet. Som klassmormor kan man vara en viktig social resurs för elevgrupper och enskilda elever – men också utgöra ett stöd till exempelvis klassläraren eller fritidspedagogen i dennes arbete, säger Carl.
Publicerat 2022-02-04