Inhouse / Artiklar / ”Duktiga ekonomer behövs alltid, oavsett om ett företag går bra eller dåligt”
gfkt9871-redigera-1126×550-web

”Duktiga ekonomer behövs alltid, oavsett om ett företag går bra eller dåligt”

I år firar vår kollega Carola Arkeklint 20 år i rekryteringsbranschen. Hon har tillsatt chefer och specialister inom ekonomi och finans sedan millennieskiftet och här berättar hon hur branschen förändrats och delar med sig av sina reflektioner.

Först och främst, stort grattis!
- Tack! Ja, det är helt galet att jag arbetat så många år med rekrytering och interimslösningar. Det har varit väldigt roliga år och branschen har utvecklats och mognat under de åren jag har varit verksam. Att bygga nätverk och få följa personerna under åren och se den utveckling som görs är superroligt. Ena dagen har jag rekryterat ut personen och i många fall blir den personen senare min kund.

Vad är det som har gjort att du har arbetat
med rekrytering så länge?
- Jag älskar att möta nya människor och när
jag dessutom får en möjlighet att hjälpa både kunden till en perfekt match och
även se att kandidaten får en lyckosam utveckling i sin karriär mår jag riktigt
bra.

Läs även " Gig-ekonomin förändrar arbetsmarknaden"

Hur kom det sig att just ekonomi blev ditt specialistområde?
- Jag är själv ekonom i grunden och var chef på ett bankkontor där jag köpte både konsult- och rekryteringslösningar av en nuvarande branschkollega. Jag blev erbjuden en tjänst hos min samarbetspartner och blev lite nyfiken på att göra något nytt och valde därför att lämna bankvärlden. Det beslutet har jag inte ångrat en enda gång sedan dess.

2020 blev ett speciellt år som har påverkat arbetsmarknaden en hel del, kan du berätta om de största förändringarna du har sett?
- Vissa branscher har fått ett stort uppsving i samband med pandemin och där anställs det fler personer. Å andra sidan är det en hel del branscher som det går sämre för. Där är man mer avvaktande och besluten skjuts framåt några månader i taget, även om det finns ett rekryteringsbehov.

Många av de seniora konsulterna befinner sig mellan uppdrag just nu och det tar längre tid för dem att hitta nya uppdrag, så det är många samtal med mitt nätverk om hur jag, och Inhouse, ser på marknaden.

Har ekonomer påverkats mer än någon annan arbetsgrupp anser du?
- Duktiga ekonomer behövs alltid oavsett om ett företag går bra eller dåligt, men visst har efterfrågan påverkats. Jag kan uppleva att besluten hos våra kunder tar lite längre tid än tidigare.

För framtidens ekonomer är det viktigt att arbeta med digitalisering och följa utvecklingen inom IT. Det är också viktigt att inse att ekonomifunktionen är en serviceorganisation som på ett pedagogiskt och rådgivande sätt kan stötta verksamheten så att företaget, på ett så effektivt och framgångsrikt sätt som möjligt, kan nå sina mål.

Missa inte artikeln när Inhouse VD porträtteras på nyhetssajten Branschen.se