Inhouse / Vinnarintervju med Executive Assistant 2022
EA_2022

Vinnarintervju med Executive Assistant 2022

Under Executive Assistant Awards koras Executive Assistant of the Year och 2022 års vinnare blev Monica Ohlson. Monica har arbetat som assistent i närmare 20 år och här kan du läsa vår vinnarintervju.

Här är ett utdrag ur juryns motivering till Monicas vinst:

"Monica Ohlson har en fantastisk simultanförmåga och arbetskapacitet. Inget är svårt för henExitne. Hon är snabbfotad, lyhörd, framåtseende och nytänkande och dessutom skapar hon ett tryggt arbetsklimat. Monica ligger alltid steget före, är prestigelös, vågar korrigera och ge feedback och tar sig an och styr upp alla övergripande projekt. Hon är mycket IT-kunnig, pedagogisk och stöttar kollegor med IT-frågor. Monica är smörjmedlet i organisationen, en förebild för både chefer och medarbetare och stolt över sitt yrke."

Intresserad av vårt nätverk för Executive Assistants?

Executive Assistant på Barncancerfonden

Monica arbetar som Executive Assistant på Barncancerfonden, som är en stöd- och påverkansorganisation som kämpar för att öka överlevnaden och höja livskvaliteten för de barn och familjer som drabbas av barncancer. Dessutom ger de viktigt stöd till drabbade barn och familjer samt sprider kunskap och engagerar samhället i kampen mot cancer.

Men arbetsresan som assistent började hela 20 år tidigare när Monica valde att flytta till Malung i Dalarna för att studera vid Turisthotellskolan under gymnasiet.
– Det var en bred serviceinriktad utbildning som gav mig en bra grund, säger Monica.

Rollen som Executive Assistant

Hur kom du in i din roll som Exekutive Assistant?

– Att ge service och arbeta administrativt har alltid fallit naturligt för mig så när jag fick mitt första chefsassistentjobb så kändes det klockrent. Min första chef var väldigt inkluderande och vi arbetade tätt ihop för att driva verksamheten och ledningsgruppens arbete framåt. Vi har faktiskt kontakt än idag, trots att det var 15 år sedan han gick i pension.

Vad är det viktigaste med ditt jobb?

– Att avlasta min chef med administrativ hantering och agera bollplank. Och det bästa med mitt jobb är variationen, ingen dag är den andra lik.

Hur lyckas man inom rollen som Executive Assistant?

– Genom att vara lojal, lyhörd, serviceminded och flexibel. Om man dessutom lyckas effektivisera och vara proaktiv så är det både uppskattat av andra och tillfredsställande för en själv.

Nominera till Executive Assistant Awards 2023

Monicas 5 bästa tips för en framtida assistent:

  1. Gå med i eller skaffa dig nätverk med likasinnade. Mina nätverk är mina främsta kunskapsbanker och inspirationskällor!
  2. Hitta en mentor, någon du kan växa ihop med, som kan stötta dig med kunskap och erfarenheter och som du kanske kan inspirera med nytänkande. Det blir ett win-win förhållande. Jag gick med i ett mentorprogram 2016 och har fortfarande en nära och varm relation till min mentor.
  3. Lär dig tips och tricks i de program du arbetar mest i för att effektivisera ditt arbete.
  4. Förkovra dig; gå på kurser, seminarier, konferenser och delta i olika forum där du vidareutbildar dig och ökar ditt marknadsvärde. Det finns även många kostnadsfria webinarium, poddar, webbtidningar och liknande som du kan lära dig av.
  5. Försök lära dig det internpolitiska ”spelet” som finns inom varje organisation och håll hårt på din egen integritet.